Ніколи не було і от знову: Як НАБУ два роки тому побилися з САП

Два роки тому Державне бюро розслідувань підготувало підозри за силовий конфлікт між співробітниками НАБУ і САП, який стався у вересні 2018 року в Києві
 

Журналіст відділу новин

19 вересня 2018 року між НАБУ і САП стався силовий конфлікт нібито через спроби детективів встановити "жучок" у кабінеті голови антикорупційної прокуратури

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт тоді ще Генеральної прокуратури.

Співробітники департаменту "К" СБУ і поліцейські спробували затримати кількох детективів НАБУ в автомобілі біля будівлі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Під час спроби затримання мікроавтобус НАБУ отримав механічні пошкодження, зокрема, там розбили вікна. На допомогу детективам прибув спецназ НАБУ і силою звільнив службовий автомобіль, в якому перебували детективи.

У підсумку слідчі центрального апарату ДБР за погодженням з прокурором викликали для вручення повісток двох співробітників НАБУ – Дмитра Замотаєва і Олега Сербіна.

Їм закидали ч. 3 ст. 289 ("Викрадення") і ч. 2 ст. 365 ("Перевищення влади") Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 30 липня екс-суддю Миколу Чауса знайшли у одному із сіл на півдні Вінницької області, неподалік кордону з Молдовою.

Згодом НАБУ закликало правоохоронців передати знайденого суддю Чауса їм. Після цього у центрі Києва спецпідрозділи НАБУ і СБУ з'ясовували стосунки через право здійснити процесуальні дії над колишнім суддею Миколою Чаусом.

Дивіться також: Спецназ НАБУ злякався беззбройного охоронця СБУ (ВІДЕО)

Довідка: 9 серпня 2016 року суддя Микола Чаус був затриманий співробітниками НАБУ за одержання хабаря у розмірі $150 тис. Ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння. У вересні того ж року Верховна Рада дала згоду на арешт судді.

Однак тоді суддя вже не перебував в Україні, а 12 вересня 2016 року його було оголошено у розшук. У березні 2017 року Микола Чаус був затриманий на території Молдови. А у жовтні Молдова відмовила Чаусу в політичному притулку.

У квітні 2021 року стало відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що українського суддю Миколу Чауса, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни.

Згодом Чаус опублікував відео, на якому заявив, що перебуває в безпеці й має намір прибути до України. Його адвокат заявив, що ці заяви можуть бути не добровільними. Водночас генпрокурор Молдови назвав учасників викрадення судді Чауса.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme