Німеччина не обіцяла нерозширення НАТО на схід

Багаторічний радник із зовнішньої політики екс-канцлера ФРН Гельмута Коля Горст Тельчик заперечив існування гарантій Німеччини щодо нерозширення НАТО на схід
 

Михайло Хомченко

Так він відреагував на заяву президента Росії Володимира Путіна про нібито отриману Москвою наприкінці холодної війни обіцянку НАТО не розширюватися на схід.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на інтерв'ю Тельчика виданню Deutsche Welle.

Він наголосив, що брав участь у всіх переговорах глави уряду ФРН із президентом СРСР Михайлом Горбачовим і міністром закордонних справ СРСР Едуардом Шеварднадзе.

"На жодному етапі не було жодних обіцянок або обговорень розширення НАТО. Єдиною умовою з радянського боку було те, що після возз'єднання Німеччини на території колишньої НДР не повинно бути ні військ НАТО, крім Бундесверу, ні об'єктів НАТО. І це було виконано. Але далі цієї обіцянки не було", – заявив екс-радник Коля.

На думку Тельчика, вимога Кремля про нерозширення НАТО є неприйнятною і Путін знає це.

"Суверенна держава у нашому розумінні, демократична держава, самостійно вирішує, чи хоче вона належати до альянсу і до якого саме", – пояснив він.

Колишній радник екс-канцлера ФРН охарактеризував конфлікт навколо України як "дуже серйозний" і зазначив, що будь-яка подія може спровокувати його ескалацію. Тому першим завданням є домогтися більшого роз'єднання з обох сторін.

"Вторгнення Росії в Україну означатиме кінець для газопроводу "Північний потік-2". Якщо справа дійде до військової агресії, цей проект не виживе", – заявив Тельчик.

Нагадаємо, 1 грудня 2021 року президент Росії Володимир Путін запропонував розпочати переговори із Заходом про гарантії нерозширення НАТО на схід. Російська влада напряму заявляє, що не хоче, аби Україна та Грузія вступили до НАТО. Йдеться про вимогу дезавуювати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про вступ цих країн до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав про рішення союзників щодо членства України в НАТО. Він заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним. І Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Читайте також: Україна і "НАТО-плюс": Що передбачає ідея США і наскільки вона реальна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua