Столтенберг виступив проти "фінляндизації" України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив проти ідеї "фінляндизації" України

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Столтенберг виступив проти "фінляндизаці…
Фото: Facebook Єнса Столтенберга

За його словами, Україна сама має вирішити, чи вступати до Альянсу, чи ні.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на La Vanguardia.

"Всі союзники по НАТО, включаючи Францію, визнали право всіх країн визначати свій власний шлях. Ідея про те, що великі держави можуть вирішувати, що можуть робити сусіди, – це саме той світ, в який ми не хочемо повертатися. Сфери впливу є частиною історії і повинні залишатися частиною історії", – наголосив він.

Столтенберг зазначив, що рішення стосовно того, чи підходить Україна для членства в НАТО, мають ухвалювати виключно союзники Альянсу.

"Україна має право подати заявку на вступ до НАТО, і рішення про те, чи підходить вона для членства, повинні приймати союзники, і ніхто інший", - додав Столтенберг.

Зауважимо, термін "фінляндизація" виникнув під час холодної війни. У 1948 році Фінляндія вирішила дотримуватися нейтралітету та закріпила це договором із Росією. Зокрема, Москва гарантувала не вторгатися на територію країни, а Гельсінкі зобов'язався не вступати до НАТО.

Додамо, напередодні ЗМІ повідомили, що французький лідер Емманюель Макрон під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним нібито зробив йому пропозиції, проти яких раніше виступали інші країни-учасники НАТО. Зокрема, йдеться буцімто про ініціативу закріпити за Україною нейтральний статус, що зробить її вступ до НАТО неможливим.

Відомо, що Макрон на спільному брифінгу із президентом України Володимиром Зеленським 8 лютого спростував можливість відмовитися від розширення НАТО у майбутньому.

Нагадаємо, що переговори лідерів двох країн пройшли в Кремлі 7 лютого і тривали понад п'ять годин. За підсумками Путін заявив, що зустріч з Макроном пройшла в діловому ключі, вона була змістовною і корисною. Він уточнив, що обговорив з французьким президентом питання нерозширення НАТО і ситуацію навколо України.

Відомо, що 1 грудня президент Росії Володимир Путін запропонував розпочати переговори із Заходом про гарантії нерозширення НАТО на схід. Російська влада напряму заявляє, що не хоче, аби Україна та Грузія вступили до НАТО. Йдеться про вимогу дезавуювати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про вступ цих країн до Альянсу.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав про рішення союзників щодо членства України в НАТО. Він заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним. І Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme