Нова варіація COVID-штаму "Омікрон" частіше заражає вакцинованих, – вчені

Данські вчені встановили підвищену заразність підтипу варіанту коронавірусу "Омікрон" BA.2 для вакцинованих людей

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Нова варіація COVID-штаму "Омікрон" част…
Фото: Рixabay

Науковці зафіксували, що новий підтип "Омікрону" на 33% заразніший для людей у порівнянні з розповсюдженим варіантом BA.1.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

Зазначається, що дослідження проводилося з грудня 2021 року до січня 2022 року. У досліджені були оброблені дані понад 8500 пацієнтів із Данії.

"У всьому світі на "вихідний" підваріант BA.1 припадає понад 98% випадків "Омікрону", але його близький родич BA.2 швидко став домінуючим штамом у Данії, поваливши BA.1 на другому тижні січня", – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що вчені взялись вивчати штам коронавірусу B.1.1.529 – "Омікрон" – після виявлення випадків зараження ним у Південній Африці. Цей варіант COVID-19 має щонайменше 32 мутації. Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини і поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації "Омікрону" збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

Нагадаємо, дещо раніше у ВООЗ повідомили, що до весни на "Омікрон" захворіє половина Європи. Згідно з даними експертів, у більшості країн Європи й Центральної Азії зафіксували випадки зараження новим штамом коронавірусу. "Омікрон" швидко стає домінантним у західній Європі та поширюється на Балканах.

Читайте також: Штам коронавірусу "Омікрон": Чим він небезпечний та як проявляється

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme