​​​​​​​Нові карантинні обмеження: Куди в Україні не пускатимуть без COVID-вакцинації й що заборонять у різних зонах

Кабінет міністрів ухвалив нові правила карантину в Україні. І якщо для вакцинованих від коронавірусу вони будуть пом'якшені, то для тих, хто відмовився робити щеплення, — жорсткішими
 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
​​​​​​​Нові карантинні обмеження: Куди в…
Фото: Рixabay

Depo.ua зібрав актуальну інформацію про карантинні обмеження в різних зонах, різницю між "зеленими" та "жовтими" COVID-сертифікатами, а також роботу транспорту, навчальних закладів і бізнесу в умовах чергової хвилі пандемії. 

Що відомо про "зелені" та "жовті" сертифікати вакцинації

13 вересня Кабінет міністрів вирішив, що з наступного тижня в Україні діятимуть три види COVID-сертифікатів – зовнішній та два внутрішніх ("зелений" і "жовтий").

"Зелений" – гарантія того, що громадянин пройшов повний курс вакцинації.

"Жовтий" сертифікат вакцинації свідчитиме про те, що людина лише поки зробила перше щеплення.

"Кольорові" внутрішні сертифікати дозволять українцям вести звичний (докоронавірусний) спосіб життя навіть тоді, коли Україна вийде із "зеленої" зони карантину.

Пред'явити їх можна або у мобільному застосунку "Дія" (мають з'являтися там автоматично після отримання щеплення), або у паперовому варіанті. 

До слова, за прогнозами очільника МОЗ Віктора Ляшка та головного державного санітарного лікаря країни Ігоря Кузіна, Україна може "пожовтіти" вже наступного тижня. Але рішення про таку необхідність має ухвалити Державна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"Жовта" зона: Що заборонено та які привілеї мають вакциновані 

У "жовтій" зоні адаптивного карантину українці мають носити захисні маски та респіратори й дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метри. Додаються також нові обмеження та заборони (у порівнянні з "зеленою" зоною).

Заборонено: проведення масових заходів за участю понад 1 людину на 4 кв. м площі будівлі або території.

Що працює:

  • кінотеатри й будинки культури за умови, що в них заповнено лише 50% місць;

  • спортзали й фітнес-центри. Там на одну людину має припадати не менше 10 квадратних метрів простору;

  • кафе, ресторани й нічні клуби. Для них не обмежують звичний час роботи. 

Освіта: школи працюватимуть за наявності не менше як 80% вчителів з "жовтими" чи "зеленими" сертифікатами про вакцинацію від COVID-19. 

Транспорт: громадський транспорт працює без обмежень. Пасажири мають носити захисні маски чи респіратори. Водії, кондуктори та персонал метрополітену повинні отримати хоча б одне щеплення проти коронавірусу. 

Які привілеї для вакцинованих: якщо українець пред'явить сертифікат про вакцинацію хоча б однією дозою вакцини, він може відвідувати кінотеатри, театри, музеї, спортзали, басейни й масові заходи без зазначених вище обмежень.

На додаток, якщо 80% відвідувачів та персоналу таких закладів будуть вакциновані хоча б першою дозою й у них буде жовтий ковід-сертифікат, заборони й обмеження "жовтої" карантинної зони на них не діятимуть автоматично. 

Водночас вирішальне слово урядовці залишили за власниками та адміністраціями кафе, ресторанів, кінотеатрів, театрів, спортклубів і музеїв. Вони, аналізуючи конкретну ситуацію, мають вирішувати на місці, надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень та обслугувати й невакцинованих.

"Помаранчева" зона: Що заборонено та які привілеї мають вакциновані 

Цей рівень не містить додаткових обмежень і сигналізує про наближення регіону до "червоної" зони карантину. У регіоні продовжують діяти заборони та обмеження, характерні для "жовтої" зони.

Водночас для власників "кольорових" COVID-сертифікатів зберігаються привілеї. Додаткові обмеження може вводити лише місцева влада, орієнтуючись на ситуацію із щодобовою кількістю нових хворих на коронавірус.

"Червона" зона: Що заборонено та які привілеї мають вакциновані 

За прогнозами епідеміологів, уже на початку листопада, якщо зберігатиметься негативна динаміка, Україна вступить у найжорсткішу зону заборон і обмежень. 

Заборонена: 

  • робота закладів громадського харчування, крім адресної доставки та замовлень на винос,

  • робота ТРЦ і інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,

  • робота установ освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл,

  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,

  • проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів та матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,

  • робота закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно - і відеозйомки.

Що працює:

  • продуктові магазини;

  • аптеки;

  • заправки;

  • банки;

  • ветеринарні магазини;

  • АЗС. 

Освіта: заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% педагогів та інших працівників отримають обидва щеплення й пред'являть "зелений" сертифікат вакцинації. 

Якщо умова не буде виконана, на учнів та вчителів чекає дистанційне навчання. 

Транспорт: громадський транспорт не зупиняється. Пасажири носять захисні маски. Водії та інший персонал мають бути щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19. 

Які привілеї для вакцинованих: для власників "жовтих" сертифікатів обмеження та заборони "червоної" зони залишаються чинними. Вільно відвідувати ресторани, кінотеатри, ТРЦ й спортивні клуби можуть лише власники "зелені" сертифікатів.

До слова, потраплять вони теж не скрізь. Адже у "червоні" карантинній зоні зможуть продовжувати обслуговувати клієнтів лише ті громадські заклади, у яких усі працівники та адміністратори отримали другу дозу вакцини проти коронавірусу. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українці гостро відреагували на нові карантинні правила, які напередодні запровадив Кабмін. Соцмережі "вибухнули" злободенними анекдотами, фотожабами та мемами. Більшість із них про– суперництво між ще не вакцинованими та власниками коронавірусних сертифікатів. 

Читайте також: Україна на карантині до 1 жовтня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme