ОБСЄ не може постійно залишатися пасивно-нейтральною щодо дій Росії, – Кулеба

ОБСЄ повинна продемонструвати рішучість щодо дій Росії 

Редактор стрічки новин
ОБСЄ не може постійно залишатися пасивно…
Скріншот

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що ОБСЄ не повинна постійно шукати відповіді на маніпулятивні запитання Росії, а чітко ставити питання самій Росії щодо дотримання засадничих норм організації.

Про це міністр заявив під час спільного брифінгу з головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Польщі Збігнєвом Рау, передає Depo.ua.

"Тема, яка є фундаментальною для майбутнього архітектури безпеки, це те, як ми, європейці, будемо відповідати на намагання Росії зманіпулювати принципами та нормами ОБСЄ. Насамперед ідеться про відоме запитання, яке постійно зараз ставить Росія усім державам-учасницям ОБСЄ: Яким чином вони планують забезпечити свою безпеку, не завдаючи шкоди безпеці Росії?

Але я нагадаю, що єдина держава ОБСЄ, яка зараз вчиняє злочин агресії проти іншої учасниці ОБСЄ, це саме Росія. Єдина держава, яка здійснює ескалацію на суші і на морі є саме Росія. Москва продовжує стверджувати, що менше 3% території України майже 8 років воюють проти решти країни. І у них не закінчуються боєприпаси, війська, танки. Це абсурд і маніпулювання засадничими нормами ОБСЄ і спотворення реальності", – сказав Кулеба.

Він наголосив, що для ОБСЄ настав час припинити шукати відповіді на маніпулятивні питання та займати оборонну позицію у дипломатії щодо Росії.

"Я вважаю, що настав час не вислуховувати і не готувати відповіді на маніпулятивні запитання Росії, а поставити самій РФ запитання. "Як ви, Росія, яка вчиняє агресію і ескалює ситуацію, плануєте забезпечувати свою безпеку, не завдаючи шкоди безпеці інших країн?" Ми не повинні постійно перебувати у такому захисному положенні, і постійно відповідати на нескінченні маніпулятивні запитання Росії. Ми повинні самі активно ставити болючі запитання Росії і вимагати відповідей від неї, якщо ми дійсно щиро хочемо захистити принципи ОБСЄ її засадничі правила і безпеку в Європі загалом", – сказав очільник української дипломатії.

Він наголосив, що ОБСЄ не може залишатися постійно нейтральною у цьому процесі.

"Потрібно продемонструвати активність і рішучість тих положень і засад ОБСЄ, для захисту яких вона була створена", – наголосив Кулеба.

Нагадаємо, наразі в Україні з візитом перебуває голова МЗС Польщі та очільник ОБСЄ Збігнєв Рау. Сьогодні, 10 лютого, Збігнєв Рау у робочій поїздці відвідає Донбас.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme