UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Очільниця МЗС Німеччини фактично підтвердила: Зброї Україні німці не дадуть

Нова міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок ухилилася від прямої відповіді про можливе постачання зброї Україні

Журналіст відділу новин
Очільниця МЗС Німеччини фактично підтвер…
Фото: Facebook Annalena Baerbock

Разом з тим, очільниця МЗС Німеччини висловила упевненість, що військовою ескалацією ситуацію між Росією та Україною не вирішити.

Про це Бербок заявила в інтерв'ю dpa, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС Німеччини.

Відповідаючи на питання "Чи вважаєте ви, що поставки зброї Україні були б можливі", міністерка, з одного боку, заявила, що ЄС та G7 чітко дали зрозуміти Росії – подальша військова ескалація на українському кордоні матиме серйозні політичні та економічні наслідки.

Але, при цьому, Бербок зазначила, що зараз пріоритет Німеччини – не допустити подальшої ескалації, а цього можна зробити лише "дипломатією в нормандському форматі, а також через Раду НАТО-Росія та в рамках ОБСЄ".

Коли журналіст задав пряме питання "Ви відкидаєте ідею будь-яких поставок зброї в Україну?", очільниця німецького МЗС відповіла коротко: "Подальша військова ескалація не принесе Україні більшої безпеки".

Нагадаємо, нещодавно "Велика сімка" зробила серйозне попередження Росії через Україну. Країни "Великої сімки" на зустрічі в англійському Ліверпулі заявили, що Кремль чекають серйозні наслідки, якщо Росія вирішить напасти на Україну.

Анналена Бербок, нагадавши, що Німеччина з 1 січня головуватиме у "Великій сімці", заявила, що не бачить підстав для повернення до цієї організації Росії.

А от інший член Євросоюзу, значно скромніша Естонія, хоче надати Україні протитанкове озброєння, ракети "Джавелін" та 122-міліметрові гаубиці.

Довідка: На тлі скупчення російських військ біля кордонів України, більшість українців вважають, що Росія може знову напасти на Україну. 49,2% українців вважають реальною загрозу вторгнення Росії на територію України, 41,4% думають, що нападу не буде. 

22 грудня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км знаходяться 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі. Він запевнив, що вище військове керівництво країни тримає ситуацію на контролі, та нагадав, що ситуація з 2014 року біля кордонів України ніколи не була спокійною. 

Водночас розвідка США заявила, буцімто для наступу на Україну РФ може використати 175 тис. військових.

Західні фахівці вважають, що президент Росії Володимир Путін все-таки не наважиться відверто напасти на Україну, бо Росія втратить багато тисяч життів, і це не буде легка перемога.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme