Путін побоїться напасти на Україну, – західні ЗМІ

Західні фахівці вважають, що президент Росії Володимир Путін все-таки не наважиться відверто напасти на Україну

Журналіст стрічки новин

Західні військові аналітики вважають, що Путін не наважиться напасти на Україну, бо Росія втратить багато тисяч життів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ВВС Україна.

Експерти констатують, що російська армія суттєво переважає українську за чисельністю та озброєннями, насамперед засобами протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби. Проте Кремль все одно втратить багато тисяч життів, якщо піде на будь-яке нове вторгнення.

На думку західних військових аналітиків, українські війська дуже мотивовані і підготовлені значно краще, ніж у 2014-му році.

"Я не думаю, що росіяни здатні повністю захопити Україну, і я не думаю, що вони планують", – вважає генерал-лейтенант США у відставці Бен Годжес, який зараз працює в центрі аналізу європейської політики (CEPA).

Він та інші експерти припускають, що Росія може спробувати просунутися на південь і захід від підконтрольного бойовикам Донбасу, щоб прокласти коридор до незаконно анексованого Криму й Чорного моря. Проте й ця обмежена мета призведе до великих російських втрат.

Експерт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру Сімон Веземан вважає, для Росії "це не буде легка перемога". За його словами, "потім потрібно буде виправдовуватися перед власним населенням, бо як президент Росії ви щойно зазнали 10 000 втрат за перші кілька днів".

Тим часом старший науковий співробітник центру політики безпеки Стівен Браєн аналізує, як на хід російсько-української війни може вплинути наявність в арсеналі України турецьких дронів Bayraktar, які себе добре зарекомендували у війнах у Нагірному Карабасі, Лівії, Сирії та Ефіопії.

У боротьбі з "Байрактарами" Росія робить ставку на мобільну систему протиповітряної оборони "Панцир", яку застосовує в Сирії та Лівії. РФ заявила, що її система нещодавно збила в Сирії 40 "Байрактарів", але як доказ показала лише один. У Лівії та Сирії вивели з ладу загалом 23 комплекси "Панцир" саме ударами "Байрактарів".

У своєму матеріалі в Asia Times Браєн зазначає, що звернення Москви до Туреччини через постачання Україні "Байрактарів" свідчить, що росіяни радше продовжуватимуть посилювати бойовиків, аніж підуть на повномасштабне вторгнення.

Або ж Путін принаймні хоче залишити обидва варіанти", – вважає Браєн.

Він робить висновок, що наразі складно сказати, чи стане застосування "Байрактарів" на Донбасі переломним. Це залежатиме від того, чи буду здатні українські війська глушити нову модифікацію російського комплексу "Панцир-СМ", а російські війська - переривати зв'язок між "Байрактарами" й наземними станціями.

"З огляду на те, чого навчилися росіяни, та їхній досвід у радіоелектронній боротьбі, найімовірніше, що "Байрактар" не буде дуже ефективним, навіть якщо росіяни ніколи не вторгнуться", – вважає експерт.

Видання The Wall Street Journal з посиланням на джерело в Конгресі повідомляє, що США намагаються отримати від Німеччини гарантії, що Берлін не дозволить "Північному потоку-2" почати роботу у випадку нового вторгнення Росії в Україну.

The Wall Street Journal пише, що адміністрація Байдена перебуває під тиском членів Конгресу. Згідно з укладеною минулого тижня угодою, законопроект, який наступного місяця може надійти на розгляд Сенату США, вимагатиме від уряду протягом 15 днів застосувати санкції до компанії Nord Stream 2 AG, яка побудувала трубопровід. Якщо адміністрація відмовиться від запровадження санкцій, як це було у травні цього року, це рішення потребуватиме схвалення Конгресу.

Нагадаємо, 22 грудня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км знаходяться 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі. Він запевнив, що вище військове керівництво країни тримає ситуацію на контролі, та нагадав, що ситуація з 2014 року біля кордонів України ніколи не була спокійною. 

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, українські військові зміцнюють напрями з найбільшими ризиками, а розвідка аналізує всі сценарії, включно з найгіршими. Він додав, що вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. При цьому найбільш вірогідним часом досягнення готовності до ескалації буде кінець січня 2022 року.

Водночас розвідка США заявила, буцімто для наступу на Україну РФ може використати 175 тис. військових.

Крім того, ЗМІ опублікували план наступу Росії на Україну. Президент РФ Володимир Путін нібито хоче захопити приблизно дві третини території України.

Читайте також: Ціна агресії: Скільки заплатить Росія за путінські війська на кордоні України

 

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme