Окупанти зняли блокаду штаб-квартири ОБСЄ: У місії розповіли подробиці блокування

Місія ОБСЄ опублікувала звіт, в якому повідомила деталі блокування її роботи окупантами в Донецьку

Редактор стрічки новин
Окупанти зняли блокаду штаб-квартири ОБС…
Фото: OSCE

В ОБСЄ розповіли, що демонстранти після промови "мера" окупованого Донецька мирно розійшлися та припинили блокування готелю.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на звіт СММ ОБСЄ.

"Місія продовжувала фіксувати масове зібрання перед готелем, у якому проживають члени СММ у центральній частині непідконтрольного урядові Донецька. 22 жовтня патрулі з готелю не виїжджали та не приїжджали до нього. Упродовж звітного періоду навколо готелю, за спостереженнями Місії, тривало масове зібрання за участі приблизно 30 осіб (переважно чоловіків 30-39 років) протягом ночі проти 22 жовтня та до 250 осіб (чоловіків та жінок різного віку) упродовж дня 22 жовтня", - розповіли спостерігачі.

Також зазначається, що ввечері 21 та вночі 22 жовтня до 20 чоловіків (віком 20-29 і 30-39 років) регулярно чергували навколо готелю і щонайменше двоє повсякчас стояли на східному та західному під’їздах до готелю.

В СММ ОБСЄ також розповіли, як відбувалося блокування їхнього готелю.

"Вдень 22 жовтня  команда  СММ  бачила,  як  деякі  протестувальники час від часу збиралися перед готелем, співали пісень, виступали з промовами та тримали плакати з критикою діяльності Місії, а також програвали гучну музику через акустичну систему і дивилися фільми на переносному екрані", - йдеться у звіті.

Вранці 22 жовтня 3 члени СММ вийшли з готелю для проведення перевірки автомобілів на парковці готелю.

"9 протестувальників у цивільному одязі спостерігали за проведенням членами Місії перевірки автомобілів після того, як один із них повідомив спостерігачам про те, що вони спостерігатимуть за тим, як СММ проводитиме техобслуговування. Крім того, 6 із них фіксували на мобільні пристрої  процес технічного обслуговування, здійснюваний  СММ. Після перевірки автомобілів члени СММ повернулися до готелю", – розповіли у СММ ОБСЄ.

Також у декількох випадках упродовж звітного періоду спостерігачі  бачили, як члени збройних формувань на автомобілях з написом "поліція" блокували східний і західний під’їзди до готелю, а також зафіксували 2 чоловіків в одязі військового типу навколо готелю.

Увечері 23 жовтня  спостерігачі бачили, як так званий "мер" Донецька виступав перед учасниками масового зібрання навпроти готелю, після чого люди мирно розійшлися, а деякі учасники зібрання почали розбирати намети, встановлені перед готелем.

Як повідомляє "Радіо свобода", ввечері у суботу, 23 жовтня, підконтрольний російським гібридним силам "мер" Донецька Олексій Кулемзін оголосив, що незаконне збройне угруповання "ДНР", підтримуване Росією, припиняє блокування штаб-квартири моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку.

Під час свого виступу представник окупаційної адміністрації заявив, що учасники пікету "зробили важливу справу", проте через спалах коронавірусу їм треба перейти у соцмережі.

"Нам дуже тривожно за долю нашого товариша (арештованого бойовика Косяка, – ред.). Але ви знаєте, яку силу набирає коронавірус", – заявив він.

Кулемзін додав, що у Донецьку лікарні переповнені, і ризик поширення хвороби зростає. Член угруповання заявив, що місія ОБСЄ почала "взаємодіяти" з бойовиками та "проводити спільні заходи". Однак жодних повідомлень від самої ОБСЄ про якусь взаємодію з російською гібридною адміністрацією немає.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ОБСЄ призупинила свою місію із моніторингу на Донбасі з міркувань безпеки. Оскільки вже кілька днів під готелем, де проживають члени місії ОБСЄ, проходить "акція протесту" окупантів. Спостерігачів місії заблокували в готелі "Park Inn" в окупованому Донецьку.

16 жовтня, до готелю, де проживають члени місії ОБСЄ в окупованому Донецьку, прийшли близько 200 проросійських демонстрантів. Вони вимагають звільнення затриманого українськими військовими бойовика з російським паспортом Андрія Косяка

Читайте також: Росія переганяє на Донбас нові танки і блокує роботу ОБСЄ: До чого готується Путін

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme