Олігарха-втікача Жеваго у Франції відправили під екстрадиційний арешт

Українського бізнесмена та колишнього народного депутата Костянтина Жеваго, якого затримали у Франції за запитом України, відправили під екстрадиційний арешт

Журналіст відділу новин
Олігарха-втікача Жеваго у Франції відпра…
Костянтин Жеваго

Про це повідомило Державне бюро розслідувань у коментарі "Українській правді" та "Бабелю", передає Depo.ua.

Суд французького міста Шамбері ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго, тобто тримання під вартою для забезпечення видачі його Україні. Далі суд почне розглядати питання про екстрадицію бізнесмена. Очікується, що це станеться на початку січня 2023 року.

Нагадаємо, лише вчора, 28 грудня, стало відомо, що Жеваго затримали на французькому гірськолижному курорті Куршевель за запитом української сторони.

Слідчі розповіли, що підготували клопотання про взяття Жеваго під варту до одержання вимоги про видачу до 38 країн. Врешті, отримавши інформацію про бізнесмена, кримінальна поліція Франції затримала його 27 грудня в одному з готелів Куршевелю. Спершу він пробував оскаржити правомірність затримання, але потім погодився піти разом з правоохоронцями.

Зазначимо, Костянтин Жеваго — народний депутат України III, IV, V, VI, VII та VIII скликань, виконавчий директор гірничодобувної групи Ferrexpо, яка займається залізною рудою на Полтавщині, акціонер банку "Фінанси та Кредит". За версією Forbes, цьогоріч Жеваго посідає 5 місце у топі найбагатших українців із 1,4 млрд статків.

Жеваго фігурує у кількох кримінальних проваджень ДБР. Так, у 2019 році йому та ще низці топменеджерів банку "Фінанси та Кредит" було повідомлено про підозру в організації механізму розтрати мільйонів доларів фінустанови, чим завдано шкоди інтересам держави та вкладників банку.

Наразі на майно Жеваго та пов’язаних з ним юридичних осіб накладено арешт. Йдеться про акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme