"Опозиція більше не літає": Нардеп заявила, що Офіс Зеленського блокує візити делегацій до США

Лідер партії "Голос" Кіра Рудик повідомила, що Офіс президента блокує візити делегацій опозиційних політичних сил до США

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
"Опозиція більше не літає": Нардеп заяви…
Фото: Depo.ua

Вона пояснила, що сьогодні делегація "Голосу" повинна була летіти до США, щоб зустрітися з колегами з Конгресу, Пентагону та Держдепу.

Про це Рудик написала у своєму Facebook, передає Depo.ua.

Нардеп уточнила, що це – нормальна практика, коли депутати від різних фракцій Верховної Ради їдуть "відстоювати важливі для країни позиції у взаємодії з іншими державами".

"Ми проплачували поїздку самостійно, організовували свої зустрічі самостійно, єдине, що необхідно в таких випадках – це офіційне відрядження. Його нам не надали. Офіційно – без будь-якого пояснення", – наголосила Рудик.

Водночас, за її словами, неофіційно причини відмови були приблизно такими:

  • "мало лі, что ви там наговорітє";

  • "опозиція більше не літає";

  • "ми самі виберемо, кому і що розказувати".

Рудик нагадала, що таке вже було нещодавно, коли відрядження скасували для делегації народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка.

"Неприємно, коли делегація депутатів має їхати як туристи. Тільки тому, що ми не монобільшість і не лягаємо під ОП. Але що ж. Я, Ярослав Железняк і Максим Нефьодов будемо зустрічатись з тими самими колегами, що і планували. I тепер у нас буде з чого розпочати бесіду", – зауважила нардеп.

"Опозиція більше не літає": Рудик заявила, що Офіс Зеленського блокує візити делегацій до США

Дещо згодом в ефірі "Україна 24" Рудик уточнила, що офіційні делегації від "Голосу" за 2,5 роки вже неодноразово їздили до різних країн.

"Це має бути офіційне відрядження. Не відпустка, не туристична поїздка", – зазначила вона.

Рудик визнала, що раніше нардепи не мали проблем з "офіційною Банковою".

"І от ми зібралися на таку, достатньо традиційну для себе поїздку. Делегацією за участю не тільки народних депутатів, але й депутатів місцевих рад. Ми подали всі документи завчасно. І буквально за два дні до нашої поїздки ми не отримали офіційної відповіді, але отримали неофіційну про те, що у поїздці нам відмовлено, і Міністерство закордонних справ допомагати нам не буде. І ми повинні їхати, як туристи", – розповіла нардеп.

На думку Рудик, ця історія свідчить про "руйнування можливостей опозиції мати абсолютно базові речі". 

"І з боку влади це – дуже дріб'язково. І абсолютно не відповідає тому, що вони як-то кажуть, розповідають у тих самих США про те, що у нас демократична країна, вона демократично розвивається, і опозиції надаються ті самі можливості", – підсумувала вона.

Зазначимо, що про схожу ситуацію повідомив ще 26 жовтня нардеп від "ЄС" Гончаренко

Тоді він у своєму Telegram розповів, що перебуває з групою народних депутатів у США.

"Але цей візит міг не відбутися. Ви запитаєте чому? Відповідь проста – цього не хотіли на Банковій. Ми готували цю поїздку декілька місяців з групою депутатів з МФО "За демократичну Білорусь" та "Чиста енергія – здорове довкілля" (туди входять депутати з різних парламентских фракцій, окрім ОПЗЖ), офіційно повідомили про це МЗС. Але труднощі почалися за 36 годин до вильоту у США", – наголосив Гончаренко.

За його словами, майже всім членам групи відкликали візи.

"І виявилося, що цьому посприяли в МЗС: вони відкликали лист, який направляли у Державний департамент для отримання віз депутатам. І одразу ж почалися проблеми у Вашингтоні: наше посольство, яке сприяло і допомагало організовувати зустрічі, неочікуванно перестало виходити на зв'язок", – додав нардеп.

Він уточнив, що з ним до Вашингтону доїхали два народних депутати від "Батьківщини" та позафракційний Гео Лерос. 

Гончаренко розповів, що його делегацію не пустили в США

Дещо згодом Гончаренко ще раз прояснив ситуацію, яка сталася навколо поїздки його делегації у США, "щоб розставити всі крапки над "і": 

1. Делегація з народними депутатами з різних фракцій планувала поїздку до США. Там були представники "Слуг народу", "Голосу", "Батьківщини". 

2. МЗС сприяла цій поїздці і відправило ноту для того, щоб нардепи отримали візи до США.

3. Делегація сама домовлялася про більшість зустрічей з нашими партнерами у США.

4. За 36 годин до вильоту МЗС відкликало ноту і посольство США було вимушене скасувати візи більшості членів делегації.

5. Після цього посольство України в США почало зв’язуватися з усіма, з ким в нас були заплановані зустрічі, і скасовувати їх.

6. Після розголосу цієї історії посольство почало маніпулювати і вигадувати смішні виправдання.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що рейтинг президента Володимира Зеленського у жовтні просів до мінімуму. Крім того, за осінь Зеленський втратив рейтинги, здобуті завдяки РНБО.

Читайте також: "Нічого, переживуть": Чому міністрам Шмигаля не дають звітувати перед народом

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme