За осінь Зеленський втратив рейтинги, здобуті завдяки РНБО, – соцдослідження УІМ

Український інститут майбутнього 5 листопада презентував результати нового соціологічного дослідження про соціально-політичні настрої українців, яке проводилося у жовтні. Голова УІМ Вадим Денисенко констатував, що рейтинг президента Володимира Зеленського у вересні суттєво просів

Журналіст відділу новин
За осінь Зеленський втратив рейтинги, зд…
Фото: Офіс президента

У своєму Facebook він оприлюднив головні висновки дослідження, інформує Depo.ua.

  1. По суті, зараз Зеленський відкотився до рівня лютого 2021 року, коли були зафіксовані найгірші результати для нього. За вересень-жовтень він втратив все, що "заробив" завдяки роботі РНБО.

  2. Зеленський, попри те, що залишається лідером і має 25% президентського рейтингу, фактично втратив абсолютне лідерство в усіх регіонах, крім Центру України. Зокрема, він втрачає електоральне лідерство на Заході з 24% проти 26% у П. Порошенко, а на Сході має трохи меншу підтримку, ніж Ю. Бойко – 22% проти 23% відповідно. Донбас традиційно залишається відверто проблемним регіоном для В. Зеленського – там він беззаперечно програє Ю. Бойко – 8% проти 33% і Є. Мураєву – 8% проти 20%.

  3. Партія "Слуга народу", по суті, стоїть на межі того, щоб втратити перше місце. У "слуг" 18%, у "Батьківщини" й ОПЗЖ по 15%, у "ЄС" -- 13%, у "Сили і честі" – 7%, "Наші" мають 6%. Інші не проходять 5% бар‘єр

  4. Разумков відбирає голоси Зеленського перш за все на Сході та на Донбасі. І саме там концентрується певне ядро виборців Разумкова.

"Таким чином, зараз у Зеленського є надскладна задача – як відіграти упущене. Водночас треба розуміти: його ядерний електорат становить приблизно 22-23% виборців. Якщо він опускається нижче цієї цифри – він починає втрачати саме ядерний електорат. Тим часом поки жодних тенденцій для покращення результатів команда президента не демонструє", – зауважив директор УІМ.

За словами Денисенка, останні кадрові зміни точно не додадуть нічого для рейтингу президента.

"Без кардинального оновлення уряду та без появи нових меседжів він буде і далі втрачати", – резюмує експерт.

Нагадаємо, тиждень тому результати опитування Центру Разумкова показали, що Зеленський вперше з 2019 року очолив антирейтинг українських політиків. 31,9% опитаних заявили, що не голосуватимуть за жодних обставин у разі нових президентських виборів за Зеленського.

Відомо, що у квітні 2019 року у другому турі Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів, Петро Порошенко – 24,45%. Згідно з останніми результатами дослідження можна зробити висновок, що за половину президентської каденції Зеленський втратив майже 20% підтримки, натомість підтримка Порошенка на майже 20% зросла.

Зазначимо, що усередині жовтня результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показали, що якби вибори президента України відбулися найближчим часом, Володимир Зеленський переміг би, отримавши 24,7% голосів тих, хто планує голосувати і визначився з вибором.

Раніше Денисенко розповів, чому скандали не впливають на рейтинг Зеленського.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme