Основний союзник США поза НАТО: Кулеба закликав Раду не голосувати

Верховна Рада не повинна голосувати за звернення до США стосовно надання Україні статусу основного союзника поза НАТО

Журналіст стрічки новин
Основний союзник США поза НАТО: Кулеба з…
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що таке рішення може поламати стратегічну логіку держави.

Очільник МЗС зауважив, що минулого року Україна вже отримала статус партнера з розширеними можливостями НАТО, який дає реальне поглиблення взаємодії з альянсом, передає Depo.ua з посиланням на "РБК-Україна".

"Тиждень тому під час візиту до Вашингтона президент України Володимир Зеленський успішно заручився підтримкою США для зміцнення обороноздатності України. Там же ми підписали нову угоду з США в сфері безпеки і оборони, яка по ряду параметрів є амбітнішою за статус "основного союзника поза НАТО", – пояснив Кулеба.

За словами міністра, Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза НАТО.

"Для цього ми і втілюємо цілісну стратегію зовнішньої політики, створюємо систему альянсів для безпеки України, поглиблюємо взаємодію зі стратегічними партнерами. Парламент має право приймати рішення, які вважає за необхідне. Однак на цьому тлі ідея звернення до США за статусом "основного союзника поза НАТО" не несе доданої вартості для безпеки України", – наголосив він.

Саму ж ініціативу Кулеба назвав "спробою політичного хайпу".

"Я прошу народних депутатів не ухвалювати рішення, яке ламає стратегічну логіку держави, і дати дипломатам продовжити професійно робити свою справу. Ми досягнемо ще більших результатів, якщо окремі політичні сили підпорядкують свої особисті внутрішньополітичні інтереси загальному для всіх завданню захисту національних інтересів України в світі", – підсумував очільник МЗС.

Рішення комітету щодо проекту постанови №5380

Варто додати, що профільний комітет не підтримав вказаний документ. Про це журналістам у кулуарах парламенту розповів голова партії "Слуга народу", перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

Він зауважив, що фракція партії "СН" під час голосування за проект постанови спиратиметься на рішення комітету.

"Тобто, немає підтримки в комітеті. Ми будемо спиратися на рішення комітету, до якого входять наші представники і просто професійні люди", – зазначив Корнієнко.

Нардеп також пояснив, що представники фракції "Слуга народу", які ставили підпис за проведення позачергового засідання для розгляду проекту постанови №5380, висловлювали підтримку не власне документу, а факту збору підписів.

"Ми не підтримували постанову, ми підтримували сам факт збору підписів, тому що це нормальний сигнал був на той момент. Зараз у нас пройшов певний процес, у нас відбулися домовленості на найвищому рівні у Сполучених Штатах, які якраз наголошують наше прагнення вступити до НАТО, отримати найближчим часом План дій щодо членства", – сказав Корнієнко.

Нагадаємо, дещо раніше посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова також пояснила, чому країні не потрібен статус основного союзника США поза Північноатлантичним альянсом. За її словами, такий статус потрібен країнам, які не планують вступати до НАТ

Читайте також: Від зброї до браку контролю: Чотири причини, чому Україну поки не беруть в НАТО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme