Перше засідання суду в Гаазі щодо війни в Україні відбудеться вже сьогодні

Міжнародний кримінальний суд (МКС) вже почав збирати і фіксувати всі докази злочинів РФ в Україні

Редактор стрічки новин
Перше засідання суду в Гаазі щодо війни…
Фото: Pixabay

Перше засідання Міжнародного кримінального суду у Гаазі у справі щодо війни РФ проти України відбудеться 7 березня.

Про це заявив  член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі телемарафону Uaразом, передає Depo.ua з посиланням на ТСН.

"Сьогодні ми вже знаємо, буде перший крок зроблено, щоби в межах міжнародної спільноти давати правову оцінку воєнним злочинам РФ. Є кілька паралельних процесів, які можуть бути використані як оцінка злочинів Росії і її керівництва на території України", – сказав нардеп.

Він нагадав, що Міжнародний кримінальний суд передбачає відповідальність саме за воєнні, а не військові злочини. За ініціативою прокурорів МКС, суд вже почав збирати і фіксувати всі докази злочинів РФ в Україні.

"Сьогодні відбувається перше засідання, щоб намітити подальші кроки щодо фіксації і оцінки злочинів, підготовки до безпосередньо судового засідання. МКС керується Римським статутом. На жаль Україна визнала, що Римський статут не відповідає Конституції. Зараз Верховна Рада, Офіс президента, Мін'юст працюють над пакетом документів, які дозволять дуже швидко ратифікувати Римський статут", – пояснив Веніславський.

Нардеп наголосив, що воєнні злочини не мають строку давності, а  ті, хто віддають злочинні накази, і ті хто їх виконує, будуть об'єктами переслідування на території будь-якої країни, яка ратифікувала Римський статут (а це майже всі країни Європи і цивілізованого світу).

"Результат ми отримаємо протягом кількох місяців, року, а то й кількох років, адже це дуже ретельна діяльність. Але ми отримаємо результат у вигляді конкретних вироків суду Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинців Росії", – зазначив депутат.

Нагадаємо, раніше головний прокурор трибуналу Карім Хан заявляв, що почалося розслідування справи можливих військових злочинів, скоєних Росією в Україні. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки військових злочинів та злочинів проти людяності.

Також Рада ООН із прав людини створила комісію із розслідування порушень Росії в Україні. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme