Петиція із закликом ветувати законопроєкт, який посилює покарання для військових, набрала необхідні голоси за одну добу

Петиція із закликом до президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт №8271, який передбачає додаткову відповідальність для військовослужбовців, набрала необхідні 25 тисяч голосів за добу. Тепер її має розглянути глава держави

Журналіст відділу новин
Петиція із закликом ветувати законопроєк…

Про це йдеться на сайті Офісу президента, передає Depo.ua.

"Коли законопроєкт № 8271 стане законом, командування отримає безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент, а таке трапляється нерідко", — стверджує авторка петиції Тетяна Костогризенко.

Чому виступають проти цього законопроєкту?

Як заявляли раніше правозахисники, у разі військових злочинів документ забороняє застосування більш м’якого покарання, ніж визначено санкцією статті, або звільнення від відбування покарання з випробуванням. Наприклад, за невиконання наказу, погрозу або насильство щодо начальника та деяких інших.

Так, законопроєкт пропонує збільшення покарання за невиконання наказу в умовах воєнного стану чи в бойовій ситуації з 3-7 років ув’язнення до 5-8.

А за погрозу або насильство щодо начальника в умовах воєнного стану чи в бойових обставинах нині передбачене покарання від 5 до 10 років ув’язнення.

Водночас ті, хто скоїв убивство чи інший тяжкий злочин, мають право на врахування пом'якшувальних обставин під час призначення покарання, кажуть правозахисники.

Крім того, законопроєкт послаблює право військових на судовий захист і обмежує суддів у врахуванні всіх обставин під час винесення обвинувального вироку у справах щодо військових злочинів, йдеться у заяві, яку оприлюднив Центр прав людини Zmina.

Також документ дозволяє уповноваженим посадовим особам здійснювати огляд військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів і тестів.

Однак правозахисники стверджують, що в законопроєкті відсутні чіткі правила огляду та вимоги щодо професійної кваліфікації представників ВСП, яка дозволить встановити факт сп’яніння. Документ також не передбачає можливості залучення свідків або присутності командира під час огляду. А це матиме негативний вплив на об’єктивність.

"Замість подяки військовим, які майже рік стримують повномасштабне вторгнення росіян і втілюють успішні операції зі звільнення території, ми отримуємо тюрму за найменшу незгоду чи зауваження командирам", — заявила авторка петиції. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme