Pfizer розробила вакцину проти грипу на основі "коронавірусної" технології

Фармацевтична компанія Pfizer почала клінічні випробування вакцини проти грипу на основі мРНК-технології

Журналіст стрічки новин

Це та ж технологія, що лежить в основі їхньої вакцини проти COVID-19.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на MedicalXpress.

Компанія хоче покращити сучасне покоління вакцин проти грипу, ефективність яких становить лише 40-60%, що спричиняє до 650 тисяч смертей на рік.

На ранньому етапі досліджень залучать понад 600 американців віком від 65 до 85 років. Під час цього етапу Pfizer хоче порівняти безпеку та рівень імунної відповіді однократної, подвійної та чотирикратної вакцини мРНК за різних рівнів дозування у порівнянні зі звичайною, ліцензованою вакциною проти чотирьох штамів.

"Пандемія COVID-19 дозволила нам реалізувати величезні наукові можливості технології мРНК. Грип залишається областю, де ми бачимо потребу у вакцинах, що може призвести до підвищення ефективності у будь-який сезон, і ми вважаємо, що мРНК є ідеальною технологією для вирішення цього виклику", – зазначила Кетрін Янсен, керівник дослідження вакцин у Pfizer.

У компанії додали, що звичайні сезонні вакцини проти грипу зазвичай розробляють шляхом вирощування вірусу всередині курячих яєць або клітинах ссавців. Отримані віруси інактивують і обробляють для розробки препаратів. 

Однак при використанні технології мРНК потрібна тільки генетична послідовність вірусу або його конкретна частина, що забезпечує швидше і гнучкіше виробництво. У відповідь на таку вакцину людський організм читає генетичний код і виробляє вірусоподібні клітини, які навчають імунну систему готуватися до справжнього вірусу.

Робота над вакциною від грипу Pfizer почала у 2018 році. Розробкою американська компанія займається з німецьким партнером BioNTech, який отримає роялті після затвердження та комерціалізації. 

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, якими вакцинам від грипу будуть щепити українців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme