"Пішло б на користь усім": Кулеба сподівається на активніше залучення США до мирного врегулювання в Україні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив сподівання на ще активніше залучення США до мирного врегулювання в Україні

Редактор стрічки новин
"Пішло б на користь усім": Кулеба сподів…
Фото: Прес-служба МЗС

Кулеба зазначив, що у Вашингтоні, і в Києві є розуміння, що ще активніше залучення США до процесу мирного врегулювання пішло б на користь усім учасникам.

Про це очільник української дипломатії заявив після зустрічей у Державному департаменті, Пентагоні та Раді національної безпеки США, відповідаючи на запитання журналістів, передає Depo.ua з посиланням на "Голос Америки".

За його словами, протягом зустрічі з радником із нацбезпеки США Джейком Салліваном йшлося про дотримання Мінського процесу та роботу "нормандського" формату, а також додаткові дії, які б могли мотивувати Росію сісти за стіл перемовин.

"Поки що ми бачимо, що Росія уникає цих перемовин. І на рівні лідерів, і на рівні міністрів закордонних справ. Але ми постійно шукаємо шляхів активізації цього процесу. І в принципі у Вашингтоні, і в Києві є розуміння, що ще активніше залучення США до процесу мирного врегулювання пішло б на користь усім учасникам", – сказав Кулеба.

Окремою темою, якої торкнулись обидві сторони, була енергетична безпека у Європі та "Північний потік-2". Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба висловили свою думку щодо того, чи використовує Росія енергію як зброю.

"В минулому ми бачили, як Росія використовує газ як зброю і політичний інструмент. Ми дуже уважно стежимо за будь-якими знаками повторення цього. Німеччина зобов’язалась до швидких дій, якщо Росія спробує використати енергію як зброю або вчинити подальші агресивні дії проти України. Ми та Німеччина цьому віддані", - сказав Блінкен.

Своєю чергою, Кулеба підкреслив, що Росія вже використовує газ як зброю. Він додав, що між США та Україною в цьому аспекті немає непорозумінь.

"На зустрічі, яку я мав з паном Блінкеном і з нашими делегаціями, в нас немає жодних розбіжностей в оцінці ролі Росії в енергетичній кризі, яка розгорнулася в Європі або в оцінці шкідливості "Північного потоку-2". Я дозволив собі більш прямолінійну відповідь на прес-конференції, але запевняю вас, що коли ми обговорюємо те, що відбувається довкола "Північного потоку-2" і довкола того, що Росія робить на енергетичному ринку, то наші позиції збігаються. Головне - збігаються розуміння, що потрібно робити для того, щоб Росію зупинити", – зазначив український міністр.

Кулеба додав, що "Північний потік-2" – це не лише українська проблема, а проблема євроатлантичного простору. На його думку, успіх "Північного потоку-2" "зробить Росію ще нахабнішою в її діях".

Нагадаємо, 10 листопада Україна та США представили оновлену Хартію стратегічного партнерства. В ній заклали три основні напрями розвитку відносин Києва та Вашингтона: безпека і протидія російській агресії, верховенство права і демократії та економічна трансформація.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme