"Платитимуть за тепло до 60% менше": Зеленський обіцяє українцям потужну термомодернізацію будинків

Президент Володимир Зеленський анонсував запровадження в Україні складної програми з термомодернізації багатоповерхових житлових будинків

Журналіст відділу новин
"Платитимуть за тепло до 60% менше": Зел…
Фото: Прес-служба президента

Зеленський наголосив, що запорука сильної країни – енергетична незалежність, тому він ініціював програму, мета якої – зменшити споживання імпортних енергоносіїв.

Про це президент заявив під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад у Харкові 11 лютого, передає Depo.ua.

"Сильна Україна, це якість нашої сучасної інфраструктури… Інша запорука сильної країни – енергетична незалежність. Мною ініційована програма, мета якої – зменшити споживання імпортних енергоносіїв. Наразі ми запускаємо дуже важливу, складну програму. Я вважаю, що термомодернізація – це важливий захист для наших громадян. Думаю, що в цьому є майбутнє нашої держави. Але хочеться зараз говорити про сьогодення. Сучасні результати. Не майбутнє за 10-20-30 років, а дуже швидко зробити цю програму. Хоча вона, дійсно, дуже велика, складна. Тільки разом можемо її дійсно зробити на якісному рівні. Цього чекають всі", – наголосив Зеленський.

За його словами, залежність від енергоносіїв будь-якої іншої держави не має впливати на опалювальний період домівок українців.

"Тому цьогоріч будуть здійснені заходи щодо запуску цієї програми. Близько 5 тис. багатоповерхових житлових будинків по Україні. Це потужний результат. Дай Бог, щоб ми це зробили", – уточнив президент.

Він додав, що це буде "великий крок вперед щодо реалізації термомодернізації в державі".

"Результати, я думаю, що можуть відчути 1,5 млн громадян України, які вже наступного опалювального сезону зможуть платити за тепло до 60% менше. Йдеться про 700 тис. сімей, які проживають у відповідних багатоповерхових будинках", – пояснив Зеленський.

Водночас він зауважив, що одразу ж про ефект говорити буде складно.

"Я думаю, ефект буде масштабний. Економія майже, до речі, 8 млрд грн за опалювальний сезон 2022-2023 років. Це – вивільнені кошти для окремих програм, соціальних програм, підвищення заробітних плат тощо", – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Світовий банк планує надати Україні 300 млн євро на енергоефективність. Ці кошти будуть спрямовані, перш за все, на фінансування президентського проекту "Енергетична незалежність".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme