По Карпатах на колесах: важливі тонкощі велотуризму

Гірські велотури — це вдала нагода зміцнити свій організм, помилуватися красою місцевих краєвидів і поспілкуватися з однодумцями 

Журналіст відділу новин
По Карпатах на колесах: важливі тонкощі…
Велотуризм

Для втілення заповітної мрії не обов’язково везти свого "залізного коня" через всю Україну. Майже кожний великий готель в Карпатах пропонує прокат велосипедів за доступними цінами. Залишилося скласти маршрут подорожі та врахувати кілька корисних порад.

Велопохід чи велопрогулянка?

Замовляючи гіда з велотуризму, потрібно звернути особливу увагу на формат:

  • Велосипедна прогулянка — складає до 20 км. Тривалість поїздки становить до 1 дня. Це оптимальна пропозиція для новачків, з легким маршрутом і мінімумом труднощів.
  • Велосипедний тур — складає близько 100 км і більше. Означену відстань потрібно подолати за 1-2 доби, середній показник ефективності відповідає 50 км шляху щоденно. 

Охочим пропонують одноденні (без ночівлі), дводенні (на вихідні, з однією ночівлею) та багатоденні подорожі. Початківцям краще зупинитися на одноденному форматі, щоб дати собі можливість відпочити наступного дня.

Підбір правильної екіпіровки значно полегшує мандрівку та дарує відчуття комфорту. Саме тому слід завчасно подбати про зручний шолом, захисні рукавички, окуляри, спортивний одяг для різної погоди. 


Стилі велотуризму та їх особливості

Спільною рисою для всіх стилів є пересування в просторі за допомогою велосипеду, але "істина криється у дрібницях"! 

Найпростішим є цивілізований велотуризм, який являє собою традиційну прогулянку на велосипеді. Відстані тут мінімальні, а маршрути — полегшені. Це грамотний вибір для початківців, але більш досвідченим велосипедистам буває досить нудно, і душа прагне пригод.

Головною метою експедиційного туризму на велосипедах є відвідування конкретних локацій — водоспадів і гір, музеїв та оглядових майданчиків. Нерідко інтелектуально-мистецька мета поєднується з доволі складним маршрутом. 

Байкерські подорожі на велосипедах є своєрідним тест-драйвом для транспортного засобу і мають на меті вивчення функціональних можливостей "двоколісного друга". Для цього відчайдухи знаходять найскладніші маршрути, тому даний вид розваг потребує бездоганної майстерності та фізичної витривалості. 

Спортивний велотуризм — професійне та аматорське зайняття велосипедним спортом, з чіткими показниками й вимогами. Тут не йдеться про споглядання романтичного сходу сонця або ж відвідування музею гуцульської вишивки, головне — швидкість. 

Вибираємо велосипед правильно

Гірський велосипед — особливий вид спортивного транспорту, розрахований на використання в екстремальних умовах. Головними ознаками ідеального "залізного коня" мають бути:

  • міцний корпус;
  • маневровність і помірна вага;
  • відповідність зросту та вазі конкретної людини;
  • зручність у посадці.

Для велотурів по Карпатах краще надати перевагу якісному і перевіреному транспорту, а не спрощеним "міським" моделям. Від ваги велосипеда залежить легкість керування ним і простота переміщення. Принципове значення мають і ходові якості, адже на шляху мандрівки доведеться долати підйоми та спуски. Функція перемикання передач забезпечує комфортний ритм їзди на різних ділянках шляху.

Велосипедні тури по Карпатах доступні більшу частину року, завдяки чому кожний може відкрити для себе чарівний світ швидкості та романтики!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme