Політична криза у Тунісі: Президент звільнив прем'єра, а депутатів не пускають до парламенту

У Тунісі загострилася політична криза – президент країни Каїс Саїд відсторонив прем’єр-міністра та блокував роботу парламенту

Редактор стрічки новин
Політична криза у Тунісі: Президент звіл…
Фото: Tunisian Presidency/Twitter

Про це він заявив у теле-зверненні 25 липня, передає Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода".

Саїд зазначив, що візьме на себе повноваження виконавчої влади з допомогою нового прем’єр-міністра. Тимчасовим главою міністерства внутрішніх справ країни призначено керівника президентської гвардії Халед Яхьауі.

Голова держави вдався до цього кроку за кілька годин після протестів у декількох частинах країни з вимогою до уряду подати у відставку та розпустити парламент. Саїд заявив, що його заходи спрямовані на "порятунок" Тунісу. Він обстоює їх як законні згідно з конституцією країни.

"Ми переживаємо найделікатніші моменти в історії Тунісу, але вони ж найнебезпечніші хвилини", – сказав він.

Спікер парламенту Рачед Ганнучі оскаржив кроки Саїда, назвавши їх переворотом, і закликав прихильників його партії Islamist Ennahda на протест.

За даними місцевих ЗМІ, глава держави заборонив спікеру, а також 64 іншим депутатам, проти яких ведуться судові справи, виїжджати з країни, а прем'єр покинув урядову резиденцію і його відвезли в невідомому напрямку.

Натовпи людей заповнили вулиці столиці та інших міст, щоб підтримати Саїда, чиї дії становили найбільший наразі виклик демократичній системі Тунісу, створеній після революції 2011 року. Тоді по арабських країнах прокотилася хвиля повстань, відомих як Арабська весна.

Туніс вважається єдиним прикладом становлення демократії внаслідок успіху цих повстань.

Партія Ennahda є найуспішнішою партією з 2011 року, проте протестувальники на попередніх маршах 25 липня зосередили свій гнів саме на ній. Поліція використовувала сльозогінний газ, щоб розігнати натовп, який намагався штурмувати штаб-квартиру партії.

Саїд і парламент були обрані окремими голосуваннями в 2019 році, тоді як прем’єр-міністр Гічем Мечічі обійняв посаду минулого літа.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Південно-Африканській Республіці почалися масові протести та заворушення через арешт колишнього президента країни Джейкоба Зума. Кількість загиблих внаслідок заворушень в ПАР зросла до 212

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme