Половина українців хоче, аби в країні повернули смертну кару

51% українців не проти повернення до Кримінального кодексу такого виду покарання, як смертна кара

Журналіст відділу новин
Половина українців хоче, аби в країні по…
Фото: Pixabay

При цьому 46% опитаних – проти цього, ще 3% не визначилися з цього питання.

За повернення смертної кари виступають літні люди, люди з низьким рівнем освіти та добробуту, передає Depo.ua із посиланням на дані опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Крім того, чоловіки більш прихильні до повернення смертної кари, ніж жінки. А також, як зазначають соціологи, за це рішення виступають люди, які відчувають до себе негативні емоції (сором, гнів, сум, байдужість та страх).

Нагадаємо, що своє ставлення до питання смертної кари час від часу висловлюють і українські політики. Зокрема, Святослав Вакарчук кілька років тому заявляв, що в більшості країн, де смертна кара залишається, немає очевидного зв'язку такого виду покарання з рівнем злочинності та рівнем корупції.

Довідка: В Україні двічі вводили мораторій на смертну кару – 1995 та 1997 року. Це було необхідною умовою для вступу до Ради Європи. Після першого мораторію, який тривав кілька місяців, страти знову продовжили виконувати, а з 1997 року в Україні не виконали жодної смертної кари.

29 грудня 1999 року смертну кару визнав такою, що протирічить Конституції України, Конституційний Суд. Наступного року Верховна Рада викреслила цей вид покарання із Кримінального кодексу.

Єдиним видом смертної кари в Україні був розстріл, як у всіх колишніх радянських республіках та більшості країн світу.

На сьогодні у Європі залишаються дві країни, у КК яких є смертна кара. На Росії вона існує лише формально, на неї уже 25 років діє мораторій. А у Білорусі смертні вироки виносяться і виконуються досі.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme