Порошенко і Гонтарева виграли у Лондоні суд у братів Суркісів по справі "ПриватБанку", – адвокати

П'ятий президент України Петро Порошенко виграв суд  у Лондоні у братів Григорія та Ігоря Суркісів по справі націоналізації "Приватбанку"

Журналіст відділу новин
Порошенко і Гонтарева виграли у Лондоні…
Фото: прес-служба "ЄС"

"Сьогодні вийшло рішення Лондонського суду, яким повністю відмовлено Ігорю Суркісу і групі компаній, що належать його родині, в позові щодо націоналізації "ПриватБанку". Позов на суму більше 350 мільйонів доларів. Були заявлені претензії до п’ятого президента України Петра Порошенка і колишньої голови Нацбанку Гонтаревої. Ці претензії суд визнав повністю неспроможними", – розповів адвокат Порошенка Ілля Новіков.

Також юрист додав, що Лондонський суд намагалося обдурити українське МЗС, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу "ЄС".

Міністерство відправило до суду офіційного листа, в якому було сказано, нібито Україна відмовилася від державного імунітету за позовом братів Суркісів.

"Якби суд визнав цю версію, в кінцевому рахунку платити 350 мільйонів доларів плюс відсотки довелося б з бюджету України. Формально кажучи, відмова від імунітету має наслідки, що держава повністю приймає в іноземному суді на себе відповідальність за дії конкретних посадових осіб", – зазначив Новіков.

За його словами, цей лист був підписаний в.о. держсекретаря МЗС Лук'яновим.

"НАБУ і СБУ мають всі підстави, – це офіційний документ, рішення Суду Сполученого Королівства, – розпочати досудове розслідування з того приводу, яким чином, хто займався і хто відповідальний за цей замах, за спробу ввести в оману Британський суд і створити умови для позбавлення України суверенного імунітету в цьому суді", – пояснив інший адвокат Порошенка, Ігор Головань.

Також захисники Порошенка зазначили, що Суркісам тепер доведеться вирішувати питання щодо відшкодування судових витрат. "Згідно англійського права це питання обговорюється окремо, воно не вирішується автоматично і в день винесення рішення. На даний момент ці витрати складають уже більше 2 мільйонів доларів", – розповів Новіков.

Нагадаємо, що у червні Господарський суд Києвавизнав законність націоналізації "ПриватБанку".

Щодо справи Суркісів проти "ПриватБанку", то ще 2 вересня банк програв у Печерському суді цю справ братам Суркісам.

Але уже 9 вересня Верховний суд заборонив стягувати 350 млн доларів з "ПриватБанку" на користь Суркісів, бо відкрив касаційне провадження за скаргою Кабміну.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme