Посол України у Німеччині закликав якомога швидше зняти заборону на постачання зброї

Посол України у Німеччині Андрій Мельник закликав Берлін якомога швидше скасувати заборону на експорт німецької зброї

Максим Карпенко

За його словами, небажання та відмова німецького уряду постачати зброю до України "дуже засмучує".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Zeit.

"Люди в Україні вкрай розчаровані. Тепер настав момент істини – хто є справжній друг", – наголосив Мельник.

Дипломат зауважив, що коаліційна угода в Німеччині передбачає обмеження щодо експорту зброї у кризові райони.

"Але цей політичний документ не є Біблією, а світ зараз стоїть перед найбільшою небезпекою війни у центрі Європи, найгіршої з 1945 року", – зазначив він.

Мельник додав, що в українців є право на самооборону. Водночас посол нагадав, що у німецькому законодавстві є злочин, а саме – "ненадання допомоги".

"Той самий основний принцип діє і в міждержавних відносинах. Тому ми звертаємося до уряду Німеччини, особисто до міністра закордонних справ Бербок, щоб терміново допомогти Україні необхідним оборонним озброєнням. Це необхідно з моральної та людської точок зору", – резюмував дипломат.

Як відомо, у листопаді 2021 року урядова коаліція Німеччини, яка складається з Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), "Союзу-90/Зелені" та ВДП, підписала коаліційну угоду, в якій зафіксувала домовленості щодо внутрішньої і зовнішньої політики Німеччини. У ній три партії вимагають "негайного завершення спроб дестабілізувати Україну, насильства в Східній Україні та анексії Криму" та виступають за вирішення заморожених конфліктів у регіоні шляхом мирного врегулювання та повного виконання мінських домовленостей.

Нагадаємо, 1 червня 2021 року попередній голова МЗС Німеччини Гайко Маас виключив постачання зброї Україні, зазначивши, що конфлікт на Донбасі може бути вирішений тільки політичними засобами, а постачання зброї цьому не допоможуть.

12 грудня 2021 року міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Німеччина заблокувала закупівлю зброї Україні через НАТО.

Також у грудні 2021 року німецьке видання Bild написало, що Меркель могла особисто блокувати поставку озброєння в Україну через НАТО. Видання зазначило, що, починаючи з травня поточного року, Німеччина буцімто заважає іншим членам НАТО продавати зброю Україні.

13 січня 2022 року у Міністерстві оборони Німеччини закликали не змішувати "Північний потік-2" із конфліктом між Україною та Росії.

Читайте також: Військова допомога Заходу: Яку зброю і техніку отримала Україна у 2021 році

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua