Постачальник гнилих продуктів годуватиме ЗСУ ще три місяці, бо закупівлі "заблокували" в Раді 

Сьогодні Міноборони опублікувало зміни до чинних договорів на харчування військових з компанією "Військсервіс-Волонтер", чим продовжило їх дію до кінця березня 2022 року

Журналіст стрічки новин

Про це йдеться на порталі публічних закупівель Prozorro, інформує "Апостроф".

Продовжили зараз дев’ять контрактів, знизивши в окремих з них вартість послуг. Зокрема в одному - майже у 5 разів: з 640 до 126 млн грн.

Оголосити тендерні закупівлі харчування та послуги з його організації на наступний рік, МО мало б ще у листопаді, чи принаймні на початку грудня. Але цього й досі не сталося, бо оборонний комітет ВРУ так і не погодив представлений Міноборони річний план закупівель. Двічі питання знімалося з розгляду, і востаннє - 8 грудня. 

У Комітеті обіцяють пришвидшитись, і вже наступної середи прийняти відповідні рішення.  А також обіцяють, що монополію, побудовану на ринку під "Військсервіс-Волонтер" колишнім керівництвом Міноборони буде зруйновано. Хоч і не зараз, а тільки за три місяці. 

"Питання щодо забезпечення харчування точно буде під контролем комітету. Більше того – коли міністр оборони пан Резніков перед тим як ставати міністром проходив із нами бесіду в комітеті і заслуховувався як кандидат – то всі члени комітету одним із головних завдань йому якраз і ставили, щоб навести лад у закупівлях продуктів харчування. Він взяв це питання на особистий контроль і зараз намагається розібратися", - зазначив у коментарі Depo нардеп, член оборонного комітету Федір Веніславський. 

Продовження дії старих контрактів з "Волонтером" він пояснив потребою у виробленні алгоритмів, які б виключали можливості монополізації ринку одним гравцем. 

"Але те, що буде відкритий тендер,  до якого буде допущено всіх охочих взяти участь і які відповідають вимогам, і матимуть спроможності – це у мене сумнів у цьому немає", - сказав політик. 

ТОВ "Військсервіс-Волонтер", як писав Цензор.нет, минулого року вдалося повністю монополізувати ринок харчування ЗСУ. Воно отримало 1,2 млрд грн на поставку продуктів в армію і всі 100% держпідрядів.

Оскільки це становило загрозу нацбезпеці, то доручення розібратися в ситуації минулому керівництво МО давав президент Володимир Зеленський.

В лобіюванні "Волонтеру" та наявності корупційного інтересу запідозрили екс-заступника МО Ігоря Халімона, який за цим фактом вже отримав підозру ДБР

"Військсервіс-Волонтер" також відома й тим, що годувала військових продуктами дуже низької якості. Нардепи ширили в соцмережах фото гнилих овочів,  перемороженого м’яса, які постачалися компанією у військові частини. 

Розірвати контракти з "Волонтером" МО навіть зобов’язував суд - через незаконність проведення тендерних процедур. Однак екс-керівництво оборонного відомства всіляко намагалося такі рішення судів не виконувати

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme