Потреби війська і законопроєкт про мобілізацію: коментар Залужного

Генштаб ЗСУ лише формує запити, а Міністерство оборони вже вирішує, яким чином їх задовольняти, заявив головнокомандувач Валерій Залужний

Журналіст відділу новин
Потреби війська і законопроєкт про мобіл…
Фото з відкритих джерел

Ситуацію з мобілізацією обговорювали в ефірі національного телемарафону, пише Depo.ua.

Зокрема, ведуча попросила Валерія Залужного прокоментувати "запит командування на мобілізацію 400-500 тисяч військових".

На це він відповів: "Військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри. Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави й відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабмін чи Верховну Раду, ми такого не здійснюємо. Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені".

"Ми цю цифру сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею", — додав головнокомандувач.

Другий ведучий марафону попросив пояснити, чому постала ініціатива щодо змін у порядку мобілізації, підкресливши за прикладом представників президентської команди — "з подання Генштабу". Головнокомандувач його виправив.

"Перше, з чого я хотів би почати, це про формулювання самого питання. Жодних там подань, будь-яких законопроєктів Збройні сили або Генштаб не робили на Кабінет міністрів і не можуть робити", — сказав Залужний.

Він уточнив, що ЗСУ та Генеральний штаб позбавлені такої функції як законодавча ініціатива.

"Разом з тим, ЗСУ працювали безпосередньо із суб'єктом законодавчої ініціативи, Міністерством оборони, яке формує державну політику в області оборони. Відповідно й у складі робочих груп працювали також наші фахівці, які у цій роботі слідкували перш за все за тим, щоб не порушувалися механізми, які застосовуються у військовому управлінні безпосередньо бойовими діями. Щоб на законодавчому рівні не були ухвалені ті чи інші моменти які могли б завадити діяльності військового командування", — розповів головком.

"Я так розумію, Міноборони подавало ці законодавчі ініціативи безпосередньо до Кабінету міністрів", — додав Залужний.

Він повторив, що ЗСУ формують запити, орієнтовні цифри щодо потреб і подають їх до Міноборони. Воно ж вирішує, яким чином їх забезпечити.

Напомним, до Верховної Ради скерували проєкт закону  про зміни у процесі мобілізації.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme