Прем'єр-міністерка Швеції подала у відставку через декілька годин після обрання: У чому причина

Новопризначена прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон подала заяву про відставку через декілька годин після обрання на посаду

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Прем'єр-міністерка Швеції подала у відст…
Фото: svt.se

Причиною відставки першої жінки на посаді прем'єр-міністра у Швеції стало напружене голосування за бюджет країни.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на The Local.

Зазначається, що Андерссон оголосила про відставку після того, як парламент підтримав Опозиційний бюджет, співавтором якого виступили антиімміграційні Шведські демократи. Документ отримав 154 голоси проти 143. Водночас партія Зелених оголосила про вихід з коаліції.

"Існує конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли одна партія йде у відставку. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена ​​під сумнів", – наголосила вона.

При цьому, Андерссон сказала, що сподівається незабаром знову обратися на цю посаду як глава уряду меншості, до складу якого входять лише соціал-демократи.

Зауважимо, сьогодні, 24 листопада, шведський парламент підтримав кандидатуру лідерки соціал-демократів Магдалени Андерссон на посаду прем'єр-міністра. Водночас вона мала отримати повноваження тільки після зустрічі з королем Карлом XVI Густавом, яка була запланована на п'ятницю, 26 листопада.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Швеції Петер Хультквіст повідомив, що його країна готова направити до України військовослужбовців. Це може відбутися в межах навчальної місії під керівництвом Європейського Союзу на тлі російської агресії. 

Довідка: У червні цього року шведський парламент проголосував за недовіру прем'єр-міністру Стефану Лофвену. Основним приводом для висловлення недовіри прем'єру стали наміри уряду дозволити орендодавцям вільно встановлювати орендну плату за квартири у новобудовах. 

Це перший випадок у шведській історії, коли прем'єр-міністра відсторонили таким чином. 10 листопада Льовен подав заяву про відставку, а за деякий час до цього пішов з посади лідера Соціал-демократичної партії. Він очолював уряд Швеції з 2014 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme