Прикордонники розповіли, яким буде український інтелектуальний кордон

Директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Держприкордонслужби України генерал-майор Анатолій Махнюк розповів про особливості "інтелектуального кордону", який планують обладнати на рубежах України

Михайло Хомченко

"Інтелектуальний кордон", за словами Махнюка, впроваджується не тільки на кордоні з Росією, а і на інших ділянках.

Інша назва цієї системи "Розумний кордон", передає Depo.ua із посиланням на прес-службу ДПСУ.

"У нашому контексті мова йде, насамперед, про застосування  прикордонниками новітніх технологій та технічних засобів", – заявив Махнюк.

Він пояснив, що така система потрібна для того, аби економити ресурси і ефективно охороняти кордони із урахуванням сучасних загроз.

За словами керівника Департаменту охорони держкордону, "інтелектуальний кордон"  - це:

  • відповідне технічне оснащення;
  • належна прикордонна інфраструктура;
  • необхідна кількість мобільних підрозділів, стаціонарних засобів дистанційного контролю, безпілотних літальних комплексів.

" Сьогодні 230 кілометрів ділянки рубежу у Харківській та Сумській областях вже повністю обладнано. Журналісти можуть поїхати і подивитися", – запевнив Анатолій Махнюк.

Нагадаємо, що 2014 року тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк презентував проект "Стіна" – фортифікаційний проект, який повинен підвищити рівень безпеки на кордоні України з Росією. За п'ять років на нього витратили більше 1,3 млрд грн.

Станом на кінець травня 2020 року Держприкордонслужба завершила роботи з реалізації проекту "Стіна" на кордоні між Україною та Росією на 40%

А у грудні того ж року голова Держприкордонслужби України Сергій Дайнеко повідомив, що на території Сумської області робота ще не розпочиналася, наразі там проводяться вишукувальні роботи.

На ділянці Чернігівської області уже облаштували 10% кордону, залишається ще 250-270 км. У Луганській області зроблено 110 км, залишається десь 380 км.

На початок 2021 року потрібно було інженерно облаштувати ще близько 1500 км кордону з Росією.

У жовтні новий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що кордон з Росією та Білоруссю має бути збудований за два роки.

А у листопаді він же зазначив, що Україна зведе "інтелектуальний кордон" з Білоруссю та Росією за 17 млрд грн.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua