"Прийшов запит від МЗС": Зеленський опрацює питання розриву дипломатичних відносин між Україною та РФ

Президент Володимир Зеленський повідомив, що опрацює питання ймовірності розриву дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією вже найближчим часом

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
"Прийшов запит від МЗС": Зеленський опра…
Фото: Прес-служба президента

На такий крок Україна може піти на тлі визнання Росією "Л-ДНР", а також загострення ситуації на окупованих територіях і кордонах.

Про це він заявив під час прес-конференції 22 лютого, передає Depo.ua.

"Ми бачимо з вами наступ на суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Це точно", – сказав Зеленський.

Він повідомив також, що отримав запит від Міністерства закордонних справ України "щодо питання розриву дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією".

"Я зараз одразу після нашої прес-конференції буду дивитись, опрацьовувати це питання. І не тільки це питання. А наші дієві кроки щодо ескалації з боку РФ", – наголосив він.

За словами Зеленського, визнання президентом РФ Володимиром Путіним "ДНР" і "ЛНР" було "ескалаційним кроком".

"Ми розуміємо, що це юридична агресія, яка дає достатньо міцний фундамент, щодо ймовірної ескалації з боку Росії, з боку бойовиків, які оточують тимчасово окуповані українські території", – зауважив президент.

Він додав, що влада України розуміє всі ризики.

"Ми закликаємо Росію, і не перший раз, вирішувати це питання шляхом діалогу. Сідати за стіл перемовин. Ми готові засідати на будь-яких майданчиках. Росія це прекрасно знає. І, до речі, нині про це знає не тільки Росія… Ми пропонували різні формати діалогу, де б була присутня РФ. Ми отримали відповідь. І відповідь була вчора. Ми її з вами бачили. Україна повинна на це реагувати. Реагувати, захищаючи свій суверенітет і нашу державу", – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, 21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав "Л-ДНР". З ватажками цих незаконних формувань було підписано також так званий "договір про дружбу". Він передбачає спільну охорону "кордонів" так званих "ДНР" і "ЛНР".

Крім того, Путін наказав забезпечити в "Л-ДНР" мир російськими військами. Йдеться про те, що РФ легалізує свої війська на території "Л-ДНР" навіть до підписання договорів про співробітництво із цими "країнами".

Президент України Володимир Зеленський відреагував на визнання Путіним "Л-ДНР" та заявив, що розцінює такі дії як порушення суверенітету та територіальної цілісності України. 

Пізніше у мережі показали, як колони російської техніки заходять на окупований Донбас. Військовий журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що російська армія вперше за вісім років відкрито заходить на суверенну українську територію.

Повідомлялося також, що Рада безпеки ООН зібралась на екстрене засідання у зв'язку з визнанням так званих "Донецької та Луганської народних республік".

Вранці 22 лютого "депутати" в "ДНР" і "ЛНР" очікувано одностайно проголосували про ратифікацію угоди з Росією "про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу". Держдума РФ також ратифікувала угоди з "Л-ДНР" у першому читанні.

Водночас голова Держдуми Росії заявив, що Зеленський провокує початок війни.

Читайте також: Путін визнав "Л-ДНР": Чи загрожує Україні військове вторгнення

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme