Про що домовилися радники "нормандського формату": У Парижі оприлюднили текст декларації

Сторони планують знову зустрітися у Берліні через два тижні

Редактор стрічки новин
Про що домовилися радники "нормандського…
Фото: elysee.fr

Радники лідерів "нормандської чвертки" – представники України, Росії, Німеччини та Франції – на зустрічі в Парижі підтвердили відданість Мінським угодам.

Про це йдеться у комюніке, яке опублікували на сайті Єлисейського палацу за підсумками переговорів, які тривали понад 8 годин, передає Depo.ua.

Сторони підтвердили, що націлені на пом'якшення розбіжностей у майбутній роботі та виступають за дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

Про що йдеться у тексті заяви за підсумками переговорів

  • радники глав держав та урядів N4 за участю представників МЗС зібралися у Парижі 26 січня 2022 року;

  • вони підтверджують, що Мінські домовленості є основою роботи "нормандського формату" і мають намір зменшити наявні розбіжності на шляху вперед;

  • вони виступають за беззастережне дотримання режиму припинення вогню та повне дотримання заходів щодо зміцнення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року, незалежно від розбіжностей щодо інших питань виконання Мінських домовленостей;

  • вони обговорили важливість активізації роботи тристоронньої контактної групи та її робочих груп з метою якнайшвидшого просування у реалізації Мінських домовленостей.

Радники лідерів "нормандської чвертки" домовилися провести нову зустріч через два тижні у Берліні.

Заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак, коментуючи підсумки зустрічі на прес-конференції, заявив, що розмова була "непростою, але відвертою". Учасники домовилися, що незалежно від різночитань за Мінськими угодами перемир'я на Донбасі має дотримуватися безумовно.

Водночас представник Росії завив, що Україна "все ще не надала жодних пропозицій щодо статусу Донбасу".

"У нас відбулася непроста розмова, але, можливо, перша така відверта розмова для того, щоб провести інвентаризацію всіх проблем, пов'язаних з реалізацією Мінських угод", – сказав Козак. 

За його словами, всі пропозиції Донецька та Луганська щодо гуманітарних питань та питань безпеки залишаються без позитивної реакції Києва, при цьому "позицію України ніхто не знає", вона досі не висловила своє бачення статусу Донбасу.

Нагадаємо, глава Офісу президента Андрій Єрмак після зустрічі помічників лідерів країн нормандської четвірки заявив на підсумковому брифінгу, що головним прогресом зустрічі вважає готовність сторін працювати надалі для досягнення миру на Донбасі.

Єрмак заявив, що в ході переговорів було досягнуто угоди про припинення вогню на лінії зіткнення та зазначив, що Україна та Росія мають дуже велику кількість розбіжностей у трактуванні, оцінці та способах виконання Мінських домовленостей. 

Як відомо, зустріч радників лідерів "нормандської четвірки" відбулася вчора, 26 січня. 

Читайте також: Небезпечна гра Єрмака: Як впорається очільник ОП з дипломатичним тиском Франції та Німеччини

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme