"Проект Pegasus": Уряди країн стежили за журналістами через шпигунську програму

Різні спецслужби та представники влади авторитарних країн стежили за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, яку розробила ізраїльська фірма NSO Group

Редактор стрічки новин
"Проект Pegasus": Уряди країн стежили за…
Фото: Pixabay

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на DW.

Як свідчать результати кількамісячного журналістського розслідування "Проект Pegasus", в якому взяли участь 16 редакцій, а також правозахисні організації Amnesty International та Forbidden Stories, таке стеження могло тривати роками.

У розпорядження розслідувачів потрапив список з 50 тисяч телефонних номерів, за власниками яких, імовірно, стежили.

Більш ніж у тисячі випадків вдалося ідентифікувати власників цих номерів, серед яких виявилися високопоставлені політики, адвокати, журналісти і правозахисники із Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та інших країна також відомі азербайджанські опозиційні журналістки.

Незалежним IT-експертам були надані 44 випадково обраних телефонів, на 37 з них були знайдені сліди шпигунського ПЗ.

У NSO Group заявляють, що клієнти фірми – це виключно офіційні державні організації, що використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами і викрадачами дітей.

Троянська програма Pegasus здатна миттєво встановитися на телефон жертви, досить один раз натиснути на надіслане зловмисниками посилання.

Нагадаємо, наприкінці весни цього року розгорівся скандал після виходу журналістського розслідування, у якому заявили, що розвідка Данії допомагала США шпигувати за Меркель та іншими політиками

Читайте також: Не прослушкою єдиною: Як інтернет збирає дані про користувачів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme