Протипокази для COVID-вакцинації: Хто може отримати довідку та як із цим жити

Тим українцям, які мають медичний відвід і реальні протипокази для вакцинації від коронавірусу, видається медична довідка встановленої форми

Журналіст відділу новин
Протипокази для COVID-вакцинації: Хто мо…
Фото: Depo.ua

В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю "РБК-Україна", передає Depo.ua.

"Це – медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей", – пояснив він.

Хто і як може отримати довідку про протипокази для COVID-вакцинації

За словами Кузіна, велика кількість людей вважає, що має якісь медичні протипокази, але під час консультації у свого лікаря їх переконують, що той стан, який у них є, не є медичним протипоказом до вакцинації від коронавірусної хвороби.

"Наприклад, якщо ми говоримо про серцево-судинні хвороби – це не протипоказання. Це, навпаки, показання для проведення вакцинації. Тому що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно в більш тяжкій формі переносить коронавірусну хворобу", – зауважив посадовець.

Він додав, що це питання має вирішувати сімейний лікар.

"Варто розуміти, що залежно від перебігу тієї чи іншої хвороби вона може стати абсолютним медичним протипоказом. Це також залежить від типу вакцини, від віку, від анамнезу алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення, якщо таке було", – розповів Кузін.

Він уточнив, що перелік абсолютних медичних протипоказів є затвердженим, але він може відрізнятися від людини до людини.

"І це буде оцінюватися лікарем. Назвати якісь універсальні п'ять-шість просто неможливо, тому що вони доволі сильно залежать від стану кожної конкретної людини. Загальні протипокази до кожної вакцини зазначені в інструкції, ми всюди наголошуємо на цьому і роз’яснюємо особливості кожної вакцини", – сказав Кузін.

Крім того, трапляються випадки, коли пацієнти почуваються погано після вакцинації, або в них є якісь специфічні симптоми.

"Будь-які випадки анафілаксії – це підвищена чутливість до компонентів вакцин або до самої вакцини – чи анафілактична гостра реакція впродовж 30 хвилин після введення препарату можуть бути протипоказом до завершення циклу вакцинації", – зауважив Кузін.

Він пояснив, що такій особі може бути видана довідка про те, що вона отримала одну дозу і друга їй протипоказана.

"Або їй буде показаний інший тип вакцини для отримання другого щеплення. Наприклад, їй можуть рекомендувати інактивовану, якщо перше було Pfizer. Але це буде рішення лікаря. Для цього Національна технічна група експертів розробляє окремі рекомендації по тому, яка лікарська тактика має бути щодо анафілактичних реакцій", – прояснив ситуацію чиновник.

Чим зарадить довідка у "жовтій" та "червоній" зонах

"Роботодавець має запропонувати такій особі якісь альтернативні варіанти роботи на період дії жовтого або червоного рівнів епіднебезпеки. Наприклад, якщо фахівець державної структури, установи чи підприємства не може фізично виходити на роботу при посиленні обмежень, йому може бути запропоновано виконання інших обов'язків", – розповів Кузін.

Він додав, що така особа може також перейти на дистанційний режим роботи, виконувати якісь інші, допоміжні, підсобні функції.

"Альтернативою для неї є також проведення регулярного тестування і деякі роботодавці навіть таке вводять. Це, по суті, буде відповідальність і рішення керівника того бізнесу чи структури, де така особа знаходиться", – зауважив головний державний санітарний лікар.

На його думку, відсоток таких довідок буде надмалим. Тому, якщо говорити про відвідування ТРЦ, кінотеатрів, або ж ресторанів у "червоних" зонах, все, ймовірно, буде врегульовано постановою Кабміну.

"Скоріше за все, це питання ми зможемо врегулювати в найближчих редакціях постановою Кабміну. Однак завчасно передбачати якусь квоту для людей, які матимуть абсолютні медичні протипокази – це поки не передбачається. Це поодинокі випадки і зараз таких жорстких протипоказів для введення вакцини майже не існує", – наголосив Кузін.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що МОЗ пропонує запровадити в Україні обов'язкову COVID-вакцинацію для деяких категорій населення. Йдеться про працівників закладів освіти, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій. 

Станом на ранок 27 вересня від початку вакцинальної кампанії було щеплено 6 781 527 людей.

Із них одну дозу отримали 6 781 525 людей, а повністю імунізовані (отримали дві дози) – 5 458 838 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном).

В цілому було проведено 12 240 363 щеплень.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme