Олігархів до реєстру вноситиме НАЗК, а не РНБО: Чому закон про олігархів хочуть переголосувати

Народним депутатам доведеться ще раз проголосувати щодо закону про деолігархізацію

Редактор стрічки новин
Олігархів до реєстру вноситиме НАЗК, а н…
Фото: Дмитро Разумков/Facebook

У Верховній Раді буде ще одне голосування щодо закону про олігархів №5599. Це необхідно, щоб усунути юридичну колізію.

Про це повідомив голова парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі, передає Depo.ua.

"Закон про олігархів 5599 будуть переголосовувати. Ось треба було так поспішати і гнати по беззаконню вчора, щоб сьогодні вже починати його судорожно виправляти! 100500 раз говорили, що там є юридичні помилки. Тепер потрібно ще одне голосування в Раді (по ст. 131) щоб виправити юридичну колізію. Інакше не підпишуть", – пояснив нардеп.

За його словами, проблема в тому, що одразу три враховані поправки (396, 398, 406) суперечать одна одній.

"Відповідно тепер хочуть знову переголосувати статтю 5 закону. Стаття про те, як олігарх визнається олігархом", – зазначив Железняк.

Зазначимо, що поправка №398 авторства голови Верховної Ради Дмитра Разумкова передбачає, що олігархом визнає особу НАЗК, тоді як Зеленський у своєму законопроекті запланував, що рішення щодо статусу олігарха прийматиме РНБО. 

Поправка 389 до закону про олігархівПоправка Разумкова №398 до закону про олігархів

Нардеп також розмістив копію відповідного звернення від Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки щодо необхідності додаткового голосування по 5 статті закону про олігархів. 

Додаткове голосування щодо закону про олігархів

Пропозиція додаткового голосування щодо закону 5599

Ярослав Железняк про додаткове голосування по закону про олігархів - допис у ТГ

У кулуарах Верховної Ради Железняк прокоментував цю ситуацію у розмові з журналістами. За його словами, через урахування цих трьох поправок стаття у законі щодо того, як визначати статус олігарха, фактично подається у трьох варіантах. Железняк наголосив, що про юридичну колізію попереджали, однак комітет вирішив не прислухатися до цих зауважень. 

"Є 131 стаття Регламенту Верховної Ради, яка передбачає, що комітет готує текст, який має бути виправлений, направляє його голові парламенту і він призначає додаткове голосування. Якщо буде 226 голосів, то текст виправляється, якщо ні – він відправляється на підписання президенту у тому помилковому вигляді", – пояснив нардеп. 

Железняк припустив, що процедура виправлення закону може тривати декілька тижнів, і закон піде на підпис президенту "у кращому випадку, в жовтні". 

Нагадаємо, вчора, 23 вересня, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). 

Закон підтримали 279 депутатів – це фракція "Слуга народу"(229 голосів), група "Довіра"(15) і "За Майбутнє"(18) та фракція "Голос"(11). У "Голосі" закон підтримала група, яка протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Желєзняку.

Закон зазнав критики з боку опозиція, а також голови парламенту Дмитра Разумкова. 

Зазначимо, що спікер спрямував законопроект після першого читання до Венеціанської комісії на експертизу. І залежно від висновків експертів Ради Європи, закон можуть переглянути. Висновок Венеціанської комісії має надійти у грудні.

Читайте також: Закон про олігархів: З кого почнуть – із Порошенка чи з Коломойского

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme