Рада ухвалила скандальний законопроект Зеленського про олігархів: Хто як голосував

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Рада ухвалила скандальний законопроект З…
Фото: Рixabay

Йдеться про так званий "закон про олігархів", ініційований президентом Володимиром Зеленським.

За відповідне рішення проголосували 279 народних обранців, передає Depo.ua.

Рада ухвалила скандальний законопроект Зеленського про олігархів

Рада ухвалила скандальний законопроект Зеленського про олігархів - скільки голосів зібрали

За законопроект проголосували:

  • 229 нардепів від фракції "Слуга народу";

  • 18 – від "Партії "За майбутнє";

  • 11 – від "Голосу";

  • 15 – від групи "Довіра";

  • шестеро – позафракційних.

Проти нього виступили й не надали жодного голосу:

  • "Опозиційна платформа – За життя";

  • "Європейська Солідарність";

  • "Батьківщина".

Рада ухвалила скандальний законопроект Зеленського про олігархів: Хто як голосував

Зазначимо, що на початку засідання народні депутати вирішили продовжити робочий день у Раді допоки не ухвалять проект закону №5599.

Перед стартом розгляду правок до документу першого заступника спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука хотіли відсторонити від головування на пленарному засіданні 23 вересня через порушення регламенту.

Конфлікт у Раді виник через ухвалення нардепами рішення про розгляд за "постатейною" процедурою проекту закону №5599.

Після провалу такої ініціативи Стефанчук пояснив, як Рада працюватиме далі.

"Ми йдемо по процедурі, яка була проголосована. Переходимо до розгляду правок. Відповідно до ухваленого процедурного рішення, будемо йти по визначених комітетом основних, вирішальних, або зумовлюючих положення законопроекту. Нагадую також, що підтримка шляхом голосування одних поправок, буде означати розгляд і відхилення інших", – наголосив Стефанчук після того, як залишився в кріслі головуючого.

Водночас опозиційні фракції вимагали розгляду всіх внесених до законопроекту правок.

Розгляд документу в Раді відбувався під вигуки: "Ганьба!" та "Геть диктатуру!".

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Повідомлялося, що чотири фракції Ради – "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" – також звернулися до Разумкова щодо направлення законопроекту про олігархів на перевірку до "Венеційки".

Пізніше спікер підтвердив, що передав законопроект про олігархів до "Венеційки". Водночас він розповів, що народні депутати можуть ухвалити законопроект №5599 про олігархів у другому читанні не чекаючи на висновок Венеційської комісії щодо його конституційності.

За словами Разумкова, якщо той чи інший законопроект відправляють у Венеційську комісію, то у Верховної Ради немає зобов'язань чекати на її рішення до голосування за документ, оскільки це не регламентна процедура.

16 вересня у Венеційській комісії підтвердили, що отримали на розгляд законопроект Зеленського про олігархів.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

Відомо також, що Венеційська комісія планує ухвалити рішення щодо українського законопроекту №5599 на своєму 129-му пленарному засіданні 15-16 грудня 2021 року.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

Читайте також: Під Штучним приводом: Як "слуги" спробують зняти Разумкова і який законопроект сховали за цим скандалом

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme