Законопроект Зеленського про олігархів неконституційний, – уповноважений ВРУ з прав людини

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії

Журналіст відділу новин
Законопроект Зеленського про олігархів н…
Фото: Telegram Людмили Денісової

Відповідний лист спікер Ради отримав від омбудсмена.

Про це повідомили "Укрінформу" джерела в парламенті, передає Depo.ua.

Зазначається, що законопроект про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), на думку Денісової, необхідно відправити на перевірку до Венеціанської комісії через те, що він може суперечити нормам Конституції України.

Підтвердив таку інформацію і канал "Україна 24".

"Омбудсмен Людмила Денісова звернулася до голови ВРУ щодо невідповідності закону про олігархів Конституції. Тож, ми вимушені констатувати: якщо законопроект №5599 неконституційний – то й деолігархізація в Україні виглядає незавершеною, а отже у програми "Велика деолігархізація" зникає сам факт розгляду", – наголосили журналісти.

Зазначимо, що проект закону №5599 був зареєстрований у Верховній Раді 2 червня 2021 року. Ініціатором його виступив президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті ВР з питань інтеграції України до ЄС. До другого читання законопроекту було подано 1257 поправок.

Читайте також: Час для торгів: Скільки олігархів залишиться до другого читання закону про них

Законопроект Зеленського про олігархів: Скільки правок внесли нардепи і що хочуть змінити

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme