Законопроект Зеленського про олігархів: Скільки правок внесли нардепи і що хочуть змінити

Голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що до законопроекту №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), подали 1257 правок

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Законопроект Зеленського про олігархів:…
Фото: Скріншот

Отже, для ухвалення закону Зеленського про олігархів у другому читанні народні обранці мають розглянути близько 500 сторінок поправок (пачка паперу А4).

Про це Железняк написав у своєму Telegram, передає Depo.ua.

За його словами, відверто спамових поправок до законопроекту майже немає.

"Очевидних лідерів по правках теж немає. Всі подавали плюс мінус нормальну кількість правок у межах пристойності", – додав нардеп.

Железняк наголосив також, що є правки дуже змістовні.

"На 10-12 сторінок тексту. Найбільша – на 18 сторінок від потужного авторського колективу", – уточнив він.

Ключові напрямки змін, які пропонують нардепи

1. Пропонується змінити орган, який ухвалюватиме рішення щодо визначення фізособи олігархом, і значно деталізувати цю процедуру.

Депутатами запропоновані такі варіанти:

  • Кабміном за зверненням РНБО, членів Кабміну або президента України;

  • ВАКС за заявою Кабміну, РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ;

  • НАЗК за зверненням АМКУ або іншого державного органу;

  • Спеціально створеною Комісією при НАЗК;

  • Комісією із сімох осіб, де більшість – представники міжнародних організацій (правка Железняка, – ред.).

2. Велика кількість правок стосується визначення НАЗК як головного органу по визнанню олігархом і, як наслідок, надання НАЗК права здійснювати розслідування та вивчення всіх обставин. Для цього пропонується розширити повноваження НАЗК і доручити йому вести Реєстр олігархів.

3. Олігархів хочуть зобов'язати звітувати перед НАЗК щодо фінансування ЗМІ, а будь-яка концентрація бізнесу за участю олігарха обов'язково повинна відбуватися з дозволом від АМКУ.

4. Багато правок – про уточнення/додавання критеріїв, за якими можуть когось визначити як олігарха. Розміри активів, вплив на політиків, регулярні зустрічі в Офісі президента тощо.

5. Багато пропозицій, якими додаються додаткові заборони для олігархів. Наприклад, пропонують заборонити їм обіймати керівні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

6. Пропонується ввести вимоги стандартів надання інформації з боку ЗМІ, щодо яких є ознаки впливу олігарха.

"Хочуть зробити обмеження для інформації, яка стосується внутрішніх українських політичних, економічних, релігійних або соціальних питань. Така інформація (на думку депутатів) повинна відповідати вимогам стандартів балансу думок і повноти представлених фактів. Інформаційні матеріали не можуть містити популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їх окремих дій, не можуть виправдовувати або визнавати правомірною окупацію території України", – пояснив Железняк.

Він також пообіцяв опублікувати скоро таблицю з правками до другого читання законопроекту.
 
Законопроект Зеленського про олігархів: Скільки поправок внесли нардепи

Законопроект Зеленського про олігархів - подробиці від Ярослава Железняка

Законопроект Зеленського про олігархів - підготовка до другого читання

 

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті ВР з питань інтеграції України до ЄС. До другого читання законопроекту було подано 1257 поправок.

Читайте також: Час для торгів: Скільки олігархів залишиться до другого читання закону про них

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme