Рада проголосувала за закон про незалежність Нацбанку для співпраці з МВФ

Верховна Рада 19 жовтня проголосувала за законопроект №5850 про підсилення незалежності Національного банку України, який необхідний для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Рада проголосувала за закон про незалежн…
Скріншот

За цей законопроект у другому читанні проголосували 255 депутатів. 

Проти виступили 24 нардепи, утрималися 39, інформує Depo.ua.

Зауважимо, до законопроекту включені положення закону про Нацбанк, які передбачають підтримку економічної політики уряду. Законом передбачено унормування питань внутрішнього урядування в НБУ, а саме:

  • доповнений перелік кваліфікаційних вимог до осіб, які призначаються на посади членів Ради НБУ, голови НБУ та його заступників, встановлений перелік обмежень та доповнений перелік підстав для звільнення з посади таких осіб;

  • уточнені окремі норми щодо повноважень Ради НБУ;

  • уточнені окремі норми щодо порядку роботи Ради НБУ та порядок її взаємодії з правлінням НБУ.

Рада проголосувала за закон про незалежність Нацбанку для співпраці з МВФГолосування за законопроект №5850 19 жовтня за фракціями

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна і МВФ домовилися про перегляд програми stand-by. Успішне завершення процесу дозволить виплатити Україні близько $700 млн.

Довідка: 10 червня 2020 року Рада директорів МВФ погодила нову кредитну програму для України — stand-by на 5 мільярдів доларів і терміном на 1,5 року. Кошти планували перерахувати чотирма траншами. Майже одразу Україна отримала 2,1 мільярда першого траншу.

Два наступні транші мали надійти до кінця 2020 року загальною сумою 3,5 млрд доларів, а четвертий транш — у 2021 році. Але ті два транші перенесли на 2021 рік. Щоб Україна отримувала транші, потрібно виконувати певні вимоги — зокрема продовжити пенсійну, медичну, освітню та антикорупційну реформи.

Минулого разу місія МВФ працювала в Україні з грудня 2020 до лютого 2021 року, але поїхала, так і не погодивши виділення наступних траншів за програмою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme