Рада схвалила законопроєкт Зеленського, який надає полякам особливі гарантії в Україні

Верховна Рада підтримала законопроєкт про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України. Цей закон є дзеркальним щодо того, який запровадили у Польщі стосовно українців

Журналіст відділу новин
Рада схвалила законопроєкт Зеленського,…

Про ухвалення законопроєкту №7550 повідомляють народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк, передає Depo.ua.

За відповідний законопроєкт проголосували 283 народні депутати.

Цим документом громадянам Польщі, а також їхнім дружинам/чоловікам і дітям, які прибули до України, передбачається можливість легального перебування в Україні до 18 місяців.

Також їм гарантується:

  • право на працевлаштування;
  • господарська діяльність;
  • навчання в закладах освіти України;
  • медичне обслуговування — на тих же умовах, що й для громадян України;
  • окремі соціальні виплати.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пропонував надати полякам в Україні особливий статус на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України під час повномасштабної війни.

Його запровадження Зеленський анонсував ще у травні. Тоді президент України дякував польському Сейму за закон про допомогу громадянам України, відповідно до якого наші громадяни, що вимушено переїхали до Польщі через російську агресію, отримають майже такі самі права та можливості, що й громадяни Польщі. Ідеться про легальне проживання, працевлаштування, навчання, медичну опіку, соціальні гарантії тощо.

"Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім [...] Дай Боже, аби польським громадянам ніколи в житті не знадобились усі ці переваги за таких умов, за умов війни. Але ці закони мають велике символічне значення, вони показують, що українці й поляки — рідні та рівні", — казав тоді Зеленський.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme