Радянські серіали і мутне фінансування: Що накопали журналісти на російськомовному телеканалі Зеленського (ВІДЕО)

Журналісти-розслідувачі Watchdogs оприлюднили розслідування щодо державного російськомовного телеканалу "Дом", ідейним натхненником якого був сам президент Володимир Зеленський
 

Журналіст відділу новин
Радянські серіали і мутне фінансування:…
Фото: Дом

Журналісти "Watchdogs"  знайшли в транзакціях телеканалу "Дом" чимало підозрілих платежів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на відеосюжет за результатами розслідування.

Насамперед розслідувачі встановили, що сітка телеканалу активно поповнюється радянським контентом.

"Загалом за даними порталу ДоЗорро лише за 2021 рік "Дом" витратив на купівлю прав на трансляцію радянського "контенту" з піонерами СРСР 3 мільйони гривень", – йдеться у розслідуванні.

Розслідування торкнулося також менеджменту телеканалу.

"Виконувачка обов'язків директора телеканалу Юлія Островська з 2012 року чотири роки працювала очільницею компанії "Кіностолиця", що входить в групу "Квартал 95" і належить Борису Шефіру та Андрію Яковлеву. Це та сама компанія, від якої Зеленський систематично до цього часу отримує роялті" – повідомляють "Watchdogs".

"Розбудовувати концепцію "Дому" взявся російський режисер і актор Юрій Кірющенко – творець доленосного для Зеленського серіалу "Слуга народу". Кірющенко також був режисером не менш відомих серіалів 95 кварталу – "Свати" та "Папік" для телеканалу "1+1", – йдеться у матеріалі.

Але найбільше уваги приділено державному фінансуванню телеканалу.

"Основна бюджетна програма "Дому" – "Забезпечення інформаційного суверенітету України", в останній редакції – 977 мільйонів на рік, майже мільярд гривень. Але не всі ці гроші призначені "Дому", і з січня по вересень із мільярду встигли витратити лише 250 мільйонів гривень", – йдеться у розслідуванні.

Щоправда, різні чиновники називають різні цифри фінансування.

"Генеральна директорка державрнорго підприємства, що опікується каналом, Юлія Островська, в інтерв'ю називала ще одну цифру на 2021 рік – 298 мільйонів. А нова міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук, у день свого призначення назвала геть інші цифри – майже 700 мільйонів", – кажуть розслідувачі.

Також велику суми йдуть на оренду офісу в центрі столиці України.

"Держпідприємство "Мультимедійна платформа іномовлення" орендує офіс у Куренівському провулку в Києві за приблизно 4,5 мільйони гривень. … Згодом дерєпідприємство за 7,5 мільйонів орендувало ще одне приміщення – окремий будинок на шістсот п'ятдесят квадратів, його рекламували як "офіс VIP-класу".Ярославів Вал, самісінький центр Києва, сто метрів до Золотих воріт" – йдеться в матеріалах "Watchdogs".

Також розслідувачі знайшли дивні звкупки розважального контенту.

"Восени 21-го року ДП "Мультимедійна платформа іномовлення" уклало найбільшу угоду – за 70 мільйонів гривень київська студія "Пілот-продакшн" має створити для "Дому" два шоу – "Україна з першого погляду" та "Відвідайте мій дім". Обидві закупівли проводили без конкурсів. Перерахувати встигли вже понад 40 мільйонів гривень, але жодного випуску жодного з цих шоу ще не отримали", – йдеться у розслідуванні.

Нагадаємо, 30 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу "Дом" за статтею про поширення необ'єктивної інформації, а саме – карти Україну без Криму.

Довідка: Телеканал "Дом" – російськомовний державний інформаційно-розважальний телеканал. Він був створений для жителів тимчасово окупованих територій України – ОРДЛО та Криму. Ініціатором створення телеканалу є президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Стратегія інформбезпеки: Як у Зеленського збираються вчити українців критичному мисленню

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme