Ракети Javelin й гранатомети для ближнього бою в місті: Журналіст розповів, що за зброю США передали Україні

Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що до нової партії зброї, яка була передана Україні зі США, увійшли, зокрема, ракети Javelin та гранатомети BDM/SMAW-2 для ближнього бою у місті

Журналіст відділу новин
Ракети Javelin й гранатомети для ближньо…
Фото: Facebook Юрія Бутусова

Бутусов уточнив, що Міністерство оборони США поширило інформацію про постачання нових боєприпасів в Україну, яке, виходячи з маркування авіаційного та ракетного командування армії США, надійшло із запасів арсеналу Redstone.

Про це він написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

"Американці сфотографували та виклали предмет поставки – високоточні протитанкові ракети Javelin. А також, судячи з маркування, вперше поставлені гранатомети BDM – одноразова пускова установка з ракетою з вакуумною бойовою частиною (за принципом дії аналогічна радянському вогнемету "Шмель"). Буквально перекладається як Bunker defeat munition – тобто зброя проти піхоти у зміцненнях та будинках. У США цей одноразовий гранатомет також маркується як SMAW-D, а вакуумна граната під індексом М-141 входить в боєкомплект 83 мм багаторазового гранатомета SMAW", – йдеться у дописі.

Зазначається, що SMAW – широко відомий і поставляється до армії США у великих обсягах.

"Одноразовий BDM/SMAW – зброя для ближнього бою в умовах міста. Гранатомети SMAW, так само, як і "Шміль" – видатковий засіб для міських боїв на дистанції до 300 метрів для поразки піхоти супротивника в укриттях – детонує аерозоль, який затікає в будь-яку щілину і випалює там усе живе. Також вакуумна граната може вражати легку бронетехніку типу БМП-2 та різних БТРів", – пояснив Бутусов.

Він нагадав, що США, Велика Британія, Естонія, Литва та Латвія вже передали чи планують передати найближчим часом цілий комплект озброєнь для піхоти – для бою у щільній міській забудові.

Він також пояснив, про що йдеться:

  • для поразки танків та будь-яких інших бойових машин, що маневрують на дальності до 2500 метрів – ПТРК Javelin;

  • для поразки гелікоптерів та низьколітаючих штурмовиків і винищувачів-бомбардувальників – ПЗРК Stinger;

  • для поразки танків на дистанції до 800 метрів із закритих приміщень у місті – одноразовий РПГ NLAW;

  • для ураження піхоти в укриттях у міських боях – одноразовий РПГ BDM/SMAW-D.

"Отже, виходячи з комплекту озброєнь, НАТО представляє доктрину ЗСУ у ймовірній повномасштабній війні з Росією як ведення бойових дій автономними групами піхоти у великих містах, де перевагу ЗС РФ у бойовій техніці та авіації можна компенсувати шляхом застосування переносних високоточних систем озброєння", – вважає журналіст.

Бутусов наголосив, що вражає і те, що НАТОвці "поставляють зброю щодня і самі публікують номенклатуру".

"НАТО посилає Путіну стратегічно важливий сигнал – ми побудували повітряний міст військових поставок Україні і у разі початку бойових дій ми різко збільшимо постачання озброєнь цим повітряним мостом. Тобто навіть у разі ударів Росії по українських оборонних підприємствах та по арсеналах боєприпаси в Україні не закінчаться, і НАТО продовжуватиме постачання під час бойових дій. А це найважливіша зміна стратегічної ситуації, новий фактор оборонного планування України", – написав журналіст.

На його думку, очевидно, що повітряний міст продовжуватиме роботу і постачання озброєнь буде продовжено щонайменше доти, доки Путін не почне відведення військ від кордонів з Україною.

"Повітряний міст НАТО – це величезне стратегічне досягнення України. Величезні слова подяки урядам та платникам податків США, Великої Британії, Естонії, Латвії та Литви", – підсумував він.
Ракети Javelin й гранатомети для ближнього бою в місті: Журналіст розповів, що за зброю США передали Україні

Ракети Javelin й гранатомети для ближнього бою в місті: Журналіст розповів, що за зброю США передали Україні - частина 2

Нагадаємо, 17 січня Британія надала Україні легкі протитанкові оборонні системи озброєнь.

Естонія, Латвія та Литва також забезпечать Україну зброєю (Естонія відправить Javelin, а Литва та Латвія – Stinger). Про готовність надати Україні зброю повідомили і Нідерланди. Водночас Міністерство оборони Чехії зазначило, що планує надати Україні артилерійські снаряди. 

Повідомлялося також, що в ніч на 22 січня в аеропорт "Бориспіль" прибула перша партія оборонної допомоги зі США. Вона містила, зокрема, 90 тонн летальної зброї, в тому числі боєприпаси для захисників України.

Читайте також: Військова допомога Заходу: Яку зброю і техніку отримала Україна у 2021 році

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme