Разумков пояснив, чому в Україні не працює деолігархізація

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков розповів, чому в Україні поки що не працює деолігархізація та що для її повноцінного запуску потрібно зробити владі

Журналіст стрічки новин
Разумков пояснив, чому в Україні не прац…
Фото: Слуга народу / Facebook

Як пише Depo.ua із посиланням на інтерв'ю Разумкова програмі "Велика деолігархізація" на телеканалі "Україна 24", деолігархізація не працює в нашій країні тому, що в ній немає стійкої законодавчої антикорупційної системи.

Разумков зазначив, що народним депутатам потрібно ухвалити ще низку законопроектів, пов'язаних з боротьбою з корупцією.

"В першу чергу, якщо ми говоримо про вплив грошей на владу або владу на гроші в поганому розумінні цього слова, то це дійсно закони, які пов’язані з боротьбою з корупцією", – сказав він.

Разумков вважає, що Україні потрібен лобізм – так, як це працює в США чи ЄС.

"Це прозорі та зрозумілі і зафіксовані, фактично, зносини між представниками влади та бізнесу, де відстоювання своїх інтересів – а бізнес повинен відстоювати свої інтереси – відбувається публічно, прозоро з укладанням контрактів між лобістами так званими, які співпрацюють і з владою, і з бізнесом. І ми розуміємо, хто є кінцевим бенефіціаром тих чи інших рішень", – сказав він.

На думку Разумкова, це знімає як корупцію, так і робить зрозумілим для суспільства, "чому ти підтримуєш або не підтримуєш той чи інший законопроект".

Також він вважає, що на заваді деолігархізації в Україні стоїть відсутність прозорості відносин між представниками влади та бізнесу: "Тому що дуже часто це відбувається, кажучи російською "под покровом ночи" – це дуже погана українська звичка, традиція, її точно треба позбуватися". Спікер парламенту переконаний, що такі зустрічі навіть потрібно вносити в реєстр.

Ще одним кроком до повної деолігархізації він вважає ефективне антимонопольне законодавство, яке буде виконувати функцію боротьби з природними або неприродними монополіями. У приклад він ставить США.

"Це антимонопольне законодавство, яке ефективно може виконувати функцію боротьби з природними або не природними монополіями, які існують в українському бізнес-середовищі, це теж правда. І прийняття відповідних законопроєктів, а навіть не прийняття, тому що база законодавча у нас є, а виконання цих законів дасть змогу змінити ситуацію", – пояснив він.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили в комітеті ВР з питань інтеграції України до ЄС.

Читайте також: Час для торгів: Скільки олігархів залишиться до другого читання закону про них

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme