Резніков про вчорашні обстріли на Донбасі: Основний удар був по цивільних, це воєнний злочин

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про ситуацію на передовій, де зараз російсько-окупаційні війська активізували обстріли

Редактор стрічки новин
Резніков про вчорашні обстріли на Донбас…
Фото: Прес-центр ООС

Резніков наголосив, що поведінка підконтрольних Росії збройних формувань на Донбасі є аномальною, у порівнянні з попередніми тижнями.

Про це міністр сказав під час свого виступу у Верховній Раді на годині запитань до уряду, передає Depo.ua.

"Вчора були зафіксовані аномальні події як суттєво відрізняються від того, що відбувалося з початку року. І наше завдання приборкати цю аномалію, щоб вона не стала прологом для ескалації. З 1 січня по 16 лютого включно по лінії дотику у Донецькій та Луганській областях з боку тимчасово окупованих Росією територій було зафіксовано 107 обстрілів позицій наших позицій та 4 обстріли населених пунктів. В тому числі 22 рази з забороненої Мінськими угодами зброї. Зазвичай фіксувалося від 2 до 5 порушень на добу. При цьому були періоди коли по кілька днів не фіксувалося жодного обстрілу або протягом 30 днів не загинув жоден наш воїн. Натомість за минулу добу 17 лютого ворог здійснив 60 обстрілів, з яких 43 з забороненої зброї – застосував ствольну артилерію, міномети різних калібрів, гранатомети, стріляв з танків і ПТРК", – зазначив Резніков.

За інформацією міністра, обстріли розпочалися близько 5 години ранку і з перервами тривали до 14 години, потім був сплеск біля 22 години. Обстріли відбувалися майже по всій лінії дотику – від Станиці Луганської до Широкиного.

Резніков додав, що загалом підконтрольні Росії незаконні збройні формування вели вогонь у районі 30 українських населених пунктів. Він також звернув увагу на характер цих обстрілів – основний удар був спрямований проти цивільного населення.

"Звертаю увагу на характер цих обстрілів. Близько 9 години ранку один зі снарядів потрапив у будівлю дитячого садочка у Станиці Луганській, де в той момент перебувало 20 дійте й і 18 співробітників. Діти не постраждали, три співробітники отримали контузії.

Близько 9:50 під час обстрілу селища Мар'їнка на Донеччині снаряд упав поряд з автобусною зупинкою, яка розташована поблизу школи. Дві особи поранені.

Близько 10:30 під час обстрілу селища Врубівка біля Попасної на Луганщині снаряд упав на подвір'я ліцею. На момент обстрілу у ліцеї перебувало 30 учнів та 14 осіб персоналу. Дивом ніхто не постраждав. Але діти і педагоги були змушені ховатися у підвалі, бо обстріл тривав.

У Врубівці постраждало 10 житлових будинків, у Новозванівці зруйновано один житловий будинок. Там проживала родина з 4 осіб, в тому числі літня жінка і дитина. Їм просто пощастило, що їх не було вдома. Десятки житлових будинків залишилися без світла і газу", – сказав міністр.

Він додав, що вчора внаслідок дій ворога було поранено трьох наших бійців, і ще один отримав бойову травму.

"Але, як ви бачите, російське командування спрямувало сильний удар проти навчальних закладів і житла. Головним об'єктом атаки стало мирне населення. Це військовий злочин і відверта провокація, про імовірність якої ми неодноразово попереджали як про можливий сценарій ескалації", – сказав голова Міноборони.

Міністр припустив, що однією з причин такої активізації бойових дій з боку ворога може бути вчорашнє засідання Ради Безпеки ООН.

"Переконаний, що однією з причин цієї масованої атаки саме вчора було проведення засідання Ради безпеки ООН, яке було присвячено саме Мінськом домовленостям. Це традиційна тактика російської сторони. Завжди перед засідання ТКГ, перед зустрічами у "нормандському форматі", перед будь-якими важливими міжнародними подіями, які стосуються російсько-української війни, влаштовуються якісь інциденти, щоб сформувати тло, яке РФ вважає вигідним", – наголосив Резніков.

Нагадаємо, окупаційні війська на Донбасі активізували обстріли по всій лінії розмежування. За добу 17 лютого у зоні ООС зафіксували 60 порушень режиму припинення вогню з боку ворога, 43 з них – обстріли з озброєнь, заборонених Мінськими угодами. 

Зокрема, близько 9:00 ранку 17 лютого російські найманці обстріляли Станицю Луганську з великокаліберної артилерії та мінометів. Один зі снарядів пробив стіну дитсадка, де в цей час перебували діти з вихователями.

Український президент України Володимир Зеленський провів термінову телефонну розмову з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Зеленський особливу увагу приділив загостренню ситуації в районі проведення Операції об’єднаних сил, що спостерігається сьогодні зранку. Зокрема, повідомив про значну кількість порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань. Президент акцентував на обстрілі незаконними збройними формуваннями дитячого садка в Станиці Луганській сьогодні вранці та назвав це великою провокацією.

Читайте також: Обстріли від імені ЗСУ: Чи введе Росія війська "для захисту" Донбасу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme