Рішення ЄСПЛ: В отруєнні екс-агента ФСБ Литвиненка винна влада Путіна

Російська влада відповідальна за отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у Великій Британії у 2006 році
 

Журналіст відділу новин
Рішення ЄСПЛ: В отруєнні екс-агента ФСБ…
Фото: Ти і право

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вважає, що російська влада не зуміла надати "задовільне й переконливе пояснення" доказам, які були у британського слідства у справі про отруєння Литвиненка.

Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини, інформує Depo.ua.

"У сьогоднішньому рішенні у справі "Картер проти Росії", Європейський суд з прав людини постановив, що було невиконання урядом своїх зобов'язань щодо статті 38 (порядок розгляду справи), та порушення статті 2 (право на життя) у її матеріальному та процесуальному аспектах", – йдеться у рішенні суду.

Суд встановив "наявність вагомих доказів" того, що до отруєння причетні Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, які працювали агентами Росії.

Також ЄСПЛ встановив, що Росія не провела належного розслідування для встановлення винних у загибелі Литвиненка.

У Путіна вже відреагували на рішення. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Російська Федерація не буде прислухатися до рішення ЄСПЛ і вважає висновки суду голослівними.

"Навряд чи ЄСПЛ володіє якимись повноваженнями або технологічними можливостями володіти інформацією з цього приводу. Досі немає жодних результатів цього розслідування, тому робити подібні твердження ну як мінімум голослівно. Ми не готові прислухатися до таких рішень", – заявив речник Путіна.

Нагадаємо, 16 листопада 2020 року вдова колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка – Марина Литвиненко (Картер) – подала позов проти Росії до Європейського суду з прав людини, вимагаючи компенсації 3,5 млн євро.

Довідка: Колишній працівник ФСБ Росії Олександр втік до Лондона в 2000 році після того, як на Росії проти нього порушили кількох кримінальних справ. 23 листопада 2006 року Литвиненко помер в Лондоні в результаті отруєння радіоактивним полонієм-210.

У січні 2016 року британські слідчі представили підсумки свого розслідування, згідно з яким вбивство Литвиненка, "ймовірно, було схвалено" президентом Росії Володимиром Путіним, а безпосередніми виконавцями стали співробітники російських спецслужб Андрій Луговий і Дмитро Ковтун.

У 2007 році Луговий став депутатом Державної думи Росії, а у 2015 році отримав державну нагороду "За службу Батьківщині".

Експерт з радіації Метью Панчер, який вів розслідування, був знайдений мертвим через п'ять місяців після поїздки до Росії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme