UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Рівно 15 років тому Путін виступив з промовою, де оголосив холодну війну цивілізованому світу: Нагадаємо, що він тоді сказав

15 років тому, 10 лютого 2007 року, президент Росії Володимир Путін виступив із промовою на Мюнхенській конференції, яку оцінили як оголошення холодної війни цивілізованому світу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Рівно 15 років тому Путін виступив з про…
Колаж Depo.ua

Зокрема, у своїй промові Путін заявив про однополярність сучасної світової політики, своє бачення місця і ролі Росії в сучасному світі з урахуванням нинішніх реалій і загроз.

Це була одна з перших відкритих заяв керівництва Росії про небажання миритися з поточним статусом Росії як одного з аутсайдерів світової політики, пише Depo.ua із посиланням на стенограму виступу на сайті Кремля.

"Формат конференції дозволяє сказати те, що я дійсно думаю про проблеми міжнародної безпеки. І якщо мої міркування здадуться нашим колегам надмірно полемічно загостреними або неточними, я прошу на мене не сердитися – адже це тільки конференція", – почав свій виступ Путін.

Він голосно заявив, що Росію "постійно вчать демократії", а ті, хто вчить, "самі чомусь вчитися не дуже хочуть".

"Сьогодні ми спостерігаємо майже нічим не стримуване, гіпертрофоване застосування сили у міжнародних справах, військової сили, сили… Ми бачимо все більшу зневагу до основоположних принципів міжнародного права. Більше того, окремі норми, та, по суті, чи не вся система права однієї держави, насамперед, звичайно, Сполучених Штатів, переступила свої національні кордони у всіх сферах: і в економіці, і в політиці, і в гуманітарній сфері – і нав'язується іншим державам. Ну, кому це сподобається? Кому це сподобається?" – наголошував президент Росії.

Він переконував, що такий хід подій призводить до того, що ніхто не може почуватися у безпеці.

"Я хочу це наголосити: ніхто не почувається в безпеці! Тому що ніхто не може сховатися за міжнародним правом, як за кам'яною стіною. Така політика, звісно, ​​є каталізатором гонки озброєнь", – додав Путін.

Лідер Кремля наприкінці своєї промови зазначив, що Росія – країна з більш ніж тисячолітньою історією. Через це вона, буцімто завжди мала привілей проводити незалежну зовнішню політику.

"Ми не збираємося змінювати цю традицію і сьогодні. Водночас ми добре бачимо, як змінився світ, реалістично оцінюємо власні можливості та свій власний потенціал. І, звичайно, нам би також хотілося мати справу з відповідальними та теж самостійними партнерами, з якими ми разом могли б працювати над будівництвом справедливого та демократичного світоустрою, забезпечуючи в ньому безпеку та процвітання не для обраних, а для всіх", – закінчив він.

Зауважимо, американські делегати на конференції зійшлися на думці, що в промові Путіна мали місце "найагресивніші висловлювання, які будь-хто з російських лідерів робив з часів холодної війни". Зокрема, наміри Путіна перетворити Росію в один з полюсів світової політики жодним чином не відповідав місцю Росії у світовій економіці.

Він показав, що Росія буде намагатись отримати своє місце в розподілі впливу не економічними, а силовими засобами. Саме тому одразу після заяви Путіна на Заході (насамперед, у США) було заявлено про відновлення холодної війни.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що Путін відмовився від офлайн-участі у Мюнхенській конференції з безпеки 2022 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme