РНБО назвала головні фейки Кремля про Україну

Минулого тижня головними фейками Росії про Україну були новини про те, що РФ може створити безпольотну зону над нашою країною, а також заява Білорусі про порушення кордону українським безпілотником

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
РНБО назвала головні фейки Кремля про Ук…
Фото: Рixabay

У Раді національної безпеки і оборони України заявили, що фейки Росії протягом минулого тижня був спрямований на дискредитацію ЗСУ та України в цілому на світовій арені.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на звіт Центру протидії дезінформації РНБО.

У публікації щодо спроможності РФ закрити український повітряний простір йдеться, що ЗРК С-400 "Тріумф", розгорнуті на територіях Росії, Білорусі та анексованого Криму, потенційно створюють зону А2/AD (обмеження та заборона доступу та маневру) для стратегічних та транспортних літаків, що діють на середніх та великих висотах над північним заходом України.

Контент переслідує одразу декілька цілей:

  • формування образу "непереможних, але миролюбних" російських військових;
     
  • створення враження, що Україна не має шансів вистояти проти РФ;
     
  • у західних партнерів намагаються сформувати враження, що польоти в українському повітряному просторі цілковито під  контролем РФ.​​​

Крім того, 3 лютого 2022 року в МЗС Білорусі заявили, що 24 січня з території України було запущено безпілотник Spectator з метою проведення нелегальної розвідувальної діяльності над військовим полігоном "Брестський". Це один з полігонів, де проводяться спільні білорусько-російські навчання. В підсумку, як йдеться в заяві, безпілотник було перехоплено Збройними силами Білорусі.

"Проте дана заява є фейком, що підтверджується при детальному огляді "доказів" опублікованих білоруською стороною. Уламки безпілотника відрізняються від тих, що використовує Україна системою кріплення крил та гвинтом", – кажуть в РНБО.

Крім цього, польський супутниковий канал "Белсат" звернувся до підприємства "Меридіан", що виробляє безпілотники Spectator в Україні, де заявили, що ніколи не виготовляли нічого подібного із зображеним на опублікованих фото та відео.

Цей фейк, на думку українських фахівців, покликаний насаджувати ідеї "української загрози" громадянам Білорусі та створення причини для подальшої збройної агресії.

В РНБО заявили, що головною метою дезінформаційної кампанії є спроби підриву обороноздатності України, шляхом зниження загального морального рівня українського суспільства та нагнітання панічних настроїв серед населення, а також підриву бойового духу Збройних сил України через публікування негативного контенту про домінуючу позицію військ Російської Федерації.

У відомстві прогнозують продовження сталого проведення дезінформаційних та маніпулятивних кампаній щодо дискредитації діяльності України та її західних партнерів у напрямку деескалації ситуації, що складається на українсько-російському та українсько-білоруському кордонах, а також вздовж лінії розмежування. Суб’єктами таких кампаній залишається і населення тимчасово окупованих територій, і жителі України та Російської Федерації.

Нагадаємо, нещодавно у Євросоюзі розповіли про основні міфи російської пропаганди щодо України та спростували їх. Перший міф, який виділили аналітики – нібито нинішня напруга між Росією і колективним Заходом стала наслідком агресивної поведінки України та її західних партнерів, а Росія лише захищає свої законні інтереси. 

Також аналітики ЄС розвінчали міф про те, що через агресивне розширення НАТО Росія нібито оточена ворогами та їй доводиться захищатися. Але істина полягає в тому, що менш як 1/16 сухопутного кордону Росії є спільним з країнами-членами НАТО, і лише п’ятеро з 14 сусідів РФ є членами Альянсу. 

Третій міф – буцімто Захід не зацікавлений в Україні. І це попри те, що західні партнери надають Україні велику підтримку. Ще один фейк стосовно України стверджує, що Росія не може вважатись відповідальною за нинішню напругу, тому що буцімто це Україна порушує Мінські домовленості, а Захід продовжує озброювати її, тож Росія у відповідь на цю провокацію посилює захист своїх кордонів.

У грудні народний депутат України Рустем Умєров заявив, що Росія витрачає мільйони на фейки про Україну в TikTok та Instagram.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme