РНБО заявила, скільки в Україні можливих олігархів

Рада національної безпеки і оборони України перевіряє понад 13 прізвищ людей на приналежність їх до олігархів згідно із законом

Журналіст стрічки новин
РНБО заявила, скільки в Україні можливих…
Фото: РНБО

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що згідно із законом про олігархів його відомство перевіряє понад 13 людей.

Про це він заявив в інтерв'ю "Українській правді", передає Depo.ua.

"Я вам можу розказати: їх набагато більше", – відповів Данілов на запитання про те, що в Україні є 13 олігархів.

Після цього журналісти попросили його назвати точну кількість олігархів.

"Для того, аби дати остаточне тлумачення, треба пройти перевірку. Там є критерії, визначені законодавством. Ми на сьогодні попередньо відпрацьовуємо це питання. І я не можу сказати, що буде в результаті. Наше бажання доволі просте: щоб там взагалі нікого не було, щоб вони прийняли відповідні правила, які є в державі, відповідно до закону, тоді буде все добре", – ухилився від відповіді секретар РНБО. 

Він запевнив, що назве олігархів після того, як буде затверджене рішення РНБО.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що в кінці травня, 20 – 25 числа, РНБО може оголосити перших олігархів, які будуть визнані такими згідно із чинним законодавством.

Як відомо,5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Визначати, хто потрапить до переліку олігархів, буде Рада національної безпеки і оборони.

Читайте також: Хто замінить олігархів: Чи стане українське телебачення копією російського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme