Росії відмовили у частині вимог за позовом до ЄСПЛ: Про що йдеться

Росії відмовили у частині вимог за позовом до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Йдеться, зокрема, про мовне питання та воду для тимчасово окупованого Криму

Журналіст відділу новин
Росії відмовили у частині вимог за позов…
Фото: Рixabay

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Telegram-канал "Карточный Домик: Европа".

Зазначається, що ЄСПЛ відхилив запит РФ щодо застосування забезпечувальних заходів до України у частині:

  • забезпечення доступу до російської мови у школах і ЗМІ;

  • припинення "блокади" Північно-Кримського каналу.

Уточнюється, що рішення буле ухвалене з формулюванням "через відсутність реального ризику нанесення непоправного збитку основному праву".

Росії відмовили у частині вимог за позовом до ЄСПЛ

Уповноважений уряду у справах ЄСПЛ, заступник міністра юстиції Іван Ліщина у коментарі "Європейській правді" уточнив, що ЄСПЛ офіційно повідомив Україну, що відхилив заяву російського уряду про застосування так званого "правила 39", тобто тимчасових забезпечувальних заходів, які Москва просила накласти на Україну на час розгляду скарги.

За словами Ліщини, Москва просила, щоб суд зобов’язав Україну припинити "дискримінацію" російськомовного населення.

"Невідкладно зупинити дію норм законодавства. Тобто, щодо мови освіти. Тобто, скасувати ухвалене освітнє законодавство, а також хотіли відновлення мовлення російських медіа і доступу до заблокованих сайтів", – пояснив він.

Крім того, на думку Ліщини, цікаво, що частину своєї заяви до ЄСПЛ про "правило 39" росіяни подали англійською, але решту своєї скарги проти України надіслали до Страсбурга російською мовою.

Нагадаємо, 22 липня стало відомо, що Росія подала в ЄСПЛ міждержавну скаргу проти України з претензіями за 10 пунктами.

У цій скарзі Україна звинувачується, зокрема, в обстрілах прикордонних районів Росії під час антитерористичної операції, дискримінації російськомовного населення та бізнесу, блокуванні Північно-Кримського каналу тощо.

Цікаво, що Росія звернулася в Європейський суд із прав людини попри те, що не визнає нібито його рішення обов'язковими для виконання.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що російський позов проти України в ЄСПЛ не має жодних перспектив.

Віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина додала також, що позов Росії до ЄСПЛ виглядає смішним і є проявом відновлення імперських апетитів. Вона пояснила, що абсурдність цього документу полягає в тому, що позови щодо порушень, про які РФ заявляє у своєму, уже були подані проти Росії, і суд прийняв їх до розгляду.

За словами Стефанішиної, Росія сприймає бажання Заходу вести діалог як слабкість.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme