Росія поскаржилася на Україну до ЄСПЛ: Увесь перелік звинувачень

Росія вперше звернулася до Європейського суду з прав людини з міждержавною скаргою на іншу державу – вона подала її на Україну

Журналіст стрічки новин
Росія поскаржилася на Україну до ЄСПЛ: У…
Фото: Рixabay

Про це з посиланням на Генпрокуратуру РФ повідомив російський "Інтерфакс", пише Depo.ua.

"Російська Федерація звернулася до Європейського Суду з прав людини з міждержавною скаргою проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини та основних свобод", – заявили в Генпрокуратурі РФ.

Відомо, що це перша в історії Росії міждержавна заява, подана владою РФ до ЄСПЛ.

У чому Росія звинувачує Україну

"Звернення покликане привернути увагу європейського суду і всього світового співтовариства до грубих і систематичних порушень прав людини українською владою, зафіксувати в міжнародно-правовому полі численні факти злочинних діянь, змусити владу України припинити їх вчинення, здійснити належне розслідування і негайно притягнути винних осіб до відповідальності, відновити мир і згоду на території України", – сказали в генпрокуратурі.

У генпрокуратурі РФ заявили, що скарга стосується 10 груп порушень, серед яких "відповідальність влади України за загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі і жорстоке поводження з людьми" під час подій на Майдані та в Будинку профспілок в Одесі у 2014 році, а також на Донбасі в рамках проведення АТО.

Крім того, країна звинувачує українські Збройні сили;

  • у загибелі людей, заподіянні шкоди здоров'ю і знищенні майна в результаті обстрілів суміжної території РФ;

  • у позбавленні жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади;

  • у блокуванні Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Криму;

  • у катастрофі літака авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" внаслідок не закриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій.

Також були подані звинувачення щодо придушення свободи слова і заборони роботи ЗМІ та переслідування журналістів, зокрема, російських; дискримінації російськомовного населення і витіснення використання російської мови з громадської сфери; дискримінації російських компаній і підприємців; нападів на дипломатичні, консульські та інші представництва РФ в Україні.

Крім цього, РФ звинувачує Україну у відмові надати необхідну правову допомогу російським слідчим органам в розслідуванні скоєних "злочинів".

Росія просить ЄСПЛ застосувати щодо України заходи відповідно до правила 39 Регламенту, яке передбачає застосування тимчасових заходів у випадках існування ризику заподіяння невиправданої та неминучої шкоди основним правам і свободам людини.

Відомо, що з моменту набуття чинності Конвенцією про захист прав людини в 1953 році до ЄСПЛ було подано трохи менше ніж 30 міждержавних скарг.

Дотепер проти Росії було подано чотири такі скарги від Грузії, дев'ять від України.

Нагадаємо, що у березні на Росії захотіли створити власний ЄСПЛ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme