Росія божиться, що не хоче війни, але погрожує "захищати свої інтереси"

Очільник російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров заявив, що Москва не хоче війни з Україною, але не дозволить ігнорувати "свої інтереси"

Журналіст стрічки новин

Він зазначив, що поки переговори з США і НАТО щодо "гарантій безпеки" ще не завершені.

Про це Лавров заявив 28 січня в інтерв'ю радіостанціям, пише Depo.ua із посиланням на ТАСС.

"Якщо це залежить від Російської Федерації, війни не буде. Ми воєн не хочемо, але і наступати грубо на наші інтереси, ігнорувати наші інтереси ми не дозволимо", – зауважив він.

Лавров додав, що Росія готує різні варіанти реакції на відповідь США і НАТО щодо "гарантій безпеки", але рішення ухвалить президент РФ Володимир Путін.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що Росія не збирається воювати з жодною державою.

Відомо, що США 26 січня надали письмову відповідь Росії від свого імені та імені союзників по НАТО. У відповіді на закиди Росії щодо "гарантій безпеки" йшлося про те, що Україна має право сама визначати своє геополітичне майбутнє, зокрема, і щодо вступу до Альянсу. Також прокоментував передачу відповіді Росії й генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. США розраховують на подальші контакти з Москвою після того, як вона ознайомиться з відповіддю Вашингтона.

Американці також проінформували Україну про те, як саме вони відповіли Росії.

Що вимагає Росія від НАТО і США під "гарантіями безпеки" для неї

Вперше проекти угод з НАТО і США щодо так званий "гарантій безпеки" Росія оприлюднила 17 грудня 2021 року. У них вона пропонує зобов'язатися не створювати загрози військової ескалації в обмін на те, що НАТО відмовиться від розширення на Схід, зокрема – від включення до Альянсу України. Вона висунула вимоги як до НАТО, так і до США. 

Російський проект містить зокрема такі вимоги до НАТО:

  • Учасники, які є державами-членами НАТО, приймають зобов'язання, що унеможливлюють подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав.

  • НАТО не буде розміщувати додаткові сили та озброєння на території всіх інших держав Європи понад того, що було розміщене на цій території станом на 27 травня 1997 року.

  • НАТО відмовляється від будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії.

  • Заборона на розгортання ракет середньої та малої дальності наземного базування в районах, з яких вони здатні вражати цілі на території інших учасників угоди.

  • Учасники угоди не проводять військових навчань та інших заходів військової діяльності понад бригадний рівень у погодженій прикордонній смузі.

  • Сторони не розглядають одна одну як противники.

Другий документ – проект угоди зі США – містить, серед іншого положення:

  • Росія та США не будуть використовувати територію інших країн для підготовки або здійснення нападу один на одного.

  • Сторони утримаються від присутності бойових кораблів та польотів важких бомбардувальників у районах, звідки вони можуть вражати цілі на території іншої сторони.

  • США зобов'язуються не створювати військові бази у пострадянських країнах, не використовувати їхню військову інфраструктуру.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme