Столтенберг передав Росії відповідь про "гарантії безпеки" та зробив заяву щодо НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо вимог "гарантій безпеки" 26 січня

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Столтенберг передав Росії відповідь про…
Скріншот

За його словами, Альянс не відмовиться від політики "відкритих дверей" на вимогу "гарантій безпеки" Кремля.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на брифінг Столтенберга.

"Ми ясно дали зрозуміти, що не підемо на компроміс щодо права націй на вибір власного шляху. НАТО поважає рішення країн вступати в альянси або ні. Такі рішення повинні ухвалюватися у консенсусі та з урахуванням бажання країни, що вступає", – наголосив він.

Генеральний секретар НАТО зазначив, що письмова відповідь містить три сфери, в яких може бути прогрес у відносинах Альянсу з Росією.

"Росія розірвала дипломатичні відносини з НАТО, що ускладнило наш діалог. Тож ми повинні відновити наші відповідні офіси у Москві та Стокгольмі. Ми також повинні використовувати наші існуючі військові канали зв’язку, щоб просувати прозорість та зменшувати ризики", – зауважив він.

Столтенберг додав, що друга сфера стосується європейської безпеки, зокрема, ситуації навколо України. Генсек вказав, що Альянс готовий вислухати занепокоєння Росії, але не будуть йти на поступки щодо вступу інших країн до НАТО.

Третя сфера стосується зменшення наявних ризиків щодо озброєння. Столтенберг пропонує Росії йти на спільні брифінги щодо воєнних навчать та ядерної політики в межах Ради Росія-НАТО. 

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував письмові відповіді Альянсу на "гарантій безпеки" Росії. За його словами, письмова відповідь на вимоги Москви буде відправлена упродовж цього тижня.

Як відомо, 15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

Довідка: 9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки". 10 січня сторони мали двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності. Перемовини проходили за зачиненими дверима й тривали майже вісім годин

За результатами зустрічей і переговорів з Росією, які вже відбулись, державний секретар США Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення РФ в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

Водночас голова російської делегації – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков – заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – НАТО має відмовитись від "матеріального освоєння" (озброєння) цілої низки країн. Йдеться про держави, які увійшли до складу Альянсу після 1997 року (за останні 25 років) – фактично, про всі постсоціалістичні країни. Втім, сам Рябков, коментуючи шанси втілення таких вимог РФ у реальність, зазначив, що це – малоймовірно.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme