Росія може втратити до 2 млн робочих місць

Ситуація на ринку праці в Росії залишається доволі складною. До кінця 2022 року під загрозою закриття є 2 млн робочих місць в РФ. Запроваджені проти Росії економічні санкції змушують західні компанії одну за одною йти з російського ринку або оголошувати про зупинення роботи

Росія може втратити до 2 млн робочих міс…

Поточну економічну ситуацію в РФ аналізує Український інститут майбутнього, передає Depo.ua.

За даними Bloomberg, безробіття в Росії за підсумками 2022 року може зрости більш ніж удвічі та перевищити 9% уперше за останні 10 років. За оцінками експертів, у зоні ризику близько 2 млн робочих місць. Однак поки що роботодавці заявляють, що "не хочуть нікого звільняти".

Не дивлячись на призупинення роботи компаній голова Мінпраці РФ заявив, що наразі ситуація на ринку праці є досить стабільною, кількість безробітних у країні не зростає.

У березні 2022 року рівень безробіття складав 4,1% (3,1 млн осіб віком від 15 років), у січні – 4,4%, у 2021 році — 4,8%.

Однак це не означає, що проблеми на ринку праці вдасться уникнути.

Експерти Bloomberg вважають, що криза на ринку праці розвиватиметься поступово: замість звільнень компанії, перебуваючи "під тиском влади", можуть почати скорочувати зарплати, переводити працівників на неповний робочий день або відправляти у неоплачувану відпустку.

Російські експерти також вважають, що безробіття буде зростати, у тому числі приховане, і держава активно застосовуватиме амортизатори для її стримування. На системотворчих підприємствах перейдуть на так звану субсидовану зайнятість, де держава доплачуватиме працівникам таких підприємств заробітну плату, їх скорочуватимуть в останню чергу. Декі підприємства переведуть персонал на скорочений робочий день і відправлять працівників у відпустки або з ініціативи роботодавця, або самого працівника.

Також можливе застосування механізмів, випробуваних під час пандемії: полегшений вхід у безробіття, коли допомога призначається відразу ж після реєстрації, доплата до виплат по безробіттю за рахунок суб’єктів Федерації та інших.

Кількість нових вакансій в РФ у березні 2022 скоротилася на 20% порівняно з лютим, найбільш різке зниження припало на Москву і Санкт-Петербург.

Пропозиція на ринку праці РФ також може скоротитися. За даними ФСБ, в першому кварталі 2022 територію РФ покинуло 3,9 млн осіб, але кількість емігрантів серед них підрахувати неможливо, частина з них вже повернулись або повернуться в Росію.

За іншими даними, тільки в Узбекистан та Таджикистан повернулось близько 200 тис. мігрантів з початку 2022 року, у тому числі через безробіття.

У квітні Росія недоотримала 133,1 млрд рублів нафтогазових доходів порівняно з очікуваним місячним обсягом (798,4 млрд рублів). Це показник того, що санкції починають діяти, при цьому енергетичні доходи в Росії, як і раніше, зберігаються на високому рівні.

Проте заборона на транспортування російської нафти більше не входить до шостого пакету санкцій Європейського союзу проти Росії. Це вказує на те, що ЄС здав назад і відмовився застосовувати найважливіші санкції. Гроші для ЄС, як і раніше, є більш важливим аргументом, ніж обмеження агресії та припинення смертей.

За даними порталу "Електронний бюджет", з січня по 30 квітня 2022 профіцит федерального бюджету Росії склав 800 млрд рублів. Наразі такий профіцит бюджету пов’язаний зі скасуванням дії бюджетного правила, за яким надприбутки від ціни на нафту понад 44,2 дол. за барель спрямовуються до Фонду національного добробуту.

Частину нафтогазових доходів у 2022 році у розмірі 791,6 млрд рублів направлять в резервний фонд уряду РФ і будуть використовувати на організацію заходів, спрямованих на забезпечення стабільності економіки.

Ці факти лише підтверджують недостатність санкцій та низьку ефективність уже застосованих. Основні санкції – ембарго на енергетичний експорт з Росії, як і раніше, не застосовані і Росія має надприбутки для продовження агресії проти України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme